Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Good vibes 9 jun 2016 / 22:00 uur

Het grote muggen-ABC

Het is weer zover. Na een vochtige, warme periode komen de zomermuggen weer tevoorschijn. Wat weten we eigenlijk van de mug? En wat kan je doen als je gestoken bent door dit pestinsect? Metro zet het op een rij van A tot Z.

A Azaron

Azaron is een geneesmiddel dat de pijn en jeuk van een insectensteek verminderd. Het werkende bestanddeel is tripelennamine hydrochloride.

B B1

Extra inname van vitamine B1 zou je minder aantrekkelijk laten ruiken voor de mug. Het is echter nooit bewezen dat het werkt.

C Citroen

Muggen hebben een hekel aan citroengeur. Daarom wordt vaak de tip gegeven een citroenplantje neer te zetten of citroenolie (zie de O) te smeren.

D DEET

DEET (diëthyltoluamide) is een stof die de geursensoren van muggen in de war brengt. In de tropen heb je minimaal 30 procent DEET nodig: een lagere concentratie is minder tot niet effectief.

E Erfelijk

Het is in grote mate erfelijk bepaald of jij een lekker hapje bent voor muggen. Dat concludeerden Britse wetenschappers op basis van onderzoek met tweelingen.

F Familie

De langpootmug, dansmug, motmug en de rouwmug zijn allemaal familie van de steekmug.

G Griepje

Als je allergisch bent voor muggenbeten, kan je griepachtige symptomen ervaren zoals misselijkheid, koorts, rillingen, spierverslapping en vermoeidheid.

H Histamine

Histamine is een lichaamseigen stof. Als je gestoken wordt, stuurt je lichaam heel veel histamine naar de plek. Vervolgens krijg je reacties zoals jeuk en een bultje. Antihistamine in crèmes zorgt er weer voor dat de reacties minder worden.

I Irritant

Muggen die rond je hoofd zoemen: heel irritant. Er is een verklaring voor. Muggen komen af op de lichaamswarmte van ons hoofd. Ook komen ze af op de CO₂ (koolstofdioxide) die we uitademen.

J Jeuk

De jeuk van een muggensteek wordt veroorzaakt door het speeksel van de mug (zie de S). Er zijn verschillende crèmes tegen de jeuk, maar ook natuurlijke middeltjes zoals de binnenkant van een bananenschil. Die wrijf je over een muggenbult.

K Knokkelkoorts

Knokkelkoorts (of dengue) is een tropische infectieziekte die de denguemug overdraagt. Knokkelkoorts is een wereldwijde epidemie (zie ook de Z).

L Lamp

Er zijn allerlei anti-insectenlampen te koop. Alleen zouden muggen niet afkomen op licht, maar op warmte. Dus een lamp zou wel werken: als het maar warmte levert. Maar als de mug je eenmaal gevonden heeft, heeft de lamp geen nut.

M Microcefalie

Als gevolg van het zikavirus zouden ongeboren baby’s microcefalie kunnen ontwikkelen. Dit is een te kleine schedelomvang: een ingrijpende geboorteafwijking waardoor de hersenen zich niet volledig kunnen ontwikkelen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

N Net

Een muskietennet of klamboe kan helpen de muggen op afstand te houden. Op sommige moderne klamboes zit een gif dat muggen dood zodra ze op de stof gaan zitten.

O Oliën

Muggen houden niet van bepaalde oliën zoals pepermunt, citronella, lavendel en kattenkruid. Een mix van lavendelolie en tea tree olie kan je op je huid smeren als natuurlijk afweermiddel.

P Pil

Maak je maar geen zorgen dat wetenschappers stilzitten. Zij zouden namelijk bezig zijn met het ontwikkelen van een pil die muggenbeten voorkomt.

Q Quarantaine

De eerste bekende gevallen van mensen met het zikavirus zijn in quarantaine geplaatst omdat het niet duidelijk was hoe besmettelijk het virus zou zijn.

R Reizigersziekte

Malaria, knokkelkoorts, gele koorts, Japanse encefalitis: allemaal reizigersziekten die door de mug worden overgebracht. Bereid je hierop voor als je op reis gaat.

S Speeksel

Het speeksel van de mug voorkomt dat je bloed stolt. Zo kan de mug probleemloos je bloed opzuigen. In het speeksel zit een enzym waar we niet tegen kunnen. Het lichaam reageert door histamine af te geven (zie de H).

T Tocht

Muggen houden niet van tocht. Nu is op de tocht liggen niet heel verstandig, maar je kan wel een ventilator aanzetten.

U Uitroeien

Klinkt het uitroeien van de mug niet als muziek in je oren? In Amerika is een bedrijf hierover gaan nadenken. Door het vrijlaten van talloze, genetisch aangepaste mannetjesmuggen zou de mug uitgeroeid kunnen worden.

V Vrouwtjesmug

Vrouwtjesmuggen hebben de broek aan: zij jagen op bloed voor hun eitjes. Ze gaan pas op jacht als ze bevrucht zijn. De mannetjesmug leeft maar kort: die eet vooral plantensap.

W Wateroppervlak

Een volwassen vrouwtjesmug legt haar eitjes graag op het wateroppervlak. Dat kan in een sloot, in plassen, in een vijver of in een regenton zijn. Elke soort heeft zo haar eigen voorkeur.

X 

Het wordt vaak aangeraden om een kruisje te maken op de muggenbult met bijvoorbeeld je nagels of een speciale pen. Dit zou het gif verspreiden waardoor de bult sneller verdwijnt.

Y Y-vorm

Een y-vormige buis wordt gebruikt in wetenschappelijk onderzoek met tweelingen. Allebei steken ze een arm door een buis. De mug wordt losgelaten en vliegt naar de buis die het lekkerst ruikt.

Z Zikavirus

Het zikavirus, overgebracht door muggen, veroorzaakt een nare ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie riep op 1 februari van dit jaar de zikavirusuitbraak uit tot een internationale noodsituatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het grote muggen-ABC
Sluiten