Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 21 jun 2016 / 14:20 uur

Drie vriendinnen vieren samen honderdste verjaardag

Hoe ‘oud’ is jouw langstdurende vriendschap? Tien jaar? Twintig, misschien? De kans is groot dat je overtroffen wordt door de volgende drie vrouwen, die met recht een levenslange vriendschap hebben.

Elizabeth Hammett, Gladys Ware Butler en Bernice Grimes Underwood hebben alle drie inmiddels de gezegende leeftijd van 100 jaar bereikt, en hun vriendschap is bijna net zo oud. Die goede relatie tussen de vriendinnen, die zijn geboren in 1916, begon al vroeg. Ruth, Gladys en Bernice groeiden in dezelfde wijk op, samen met nog een andere vriendin, Leah. Zij overleed helaas in mei, twee maanden voordat ook zij 100 werd. Haar vriendinnen dragen haar foto nog altijd bij zich. Het toont aan hoe belangrijk hun langdurige vriendschap voor de vrouwen is.

Samen opgegroeid

Ze groeiden op, kregen werk en kinderen, maar bleven altijd met elkaar bevriend. Zo wisten ze elkaar bij te staan toen ze alle drie hun man en een paar oudere kinderen verloren en vierden ze de geboorte van kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en zelfs achterachterkleinkinderen! Ze zien elkaar elke week in de kerk, maar tussendoor weten ze elke dag wel een moment te vinden om over de telefoon elkaars dag door te nemen.

Afgelopen weekend vierden ze gezamenlijk hun verjaardag en dat ging niet onopgemerkt voorbij. In een kerk in hun woonplaats Washington werd een feestelijke ceremonie gehouden, waar ook de burgemeester en enkele politici bij aanwezig waren. Het trio kreeg zelfs een persoonlijke felicitatie van talkshowhost Oprah Winfrey, die aan hen vooral complimenten gaf over hun hechte vriendschap. „Het was een prachtige en vrolijke dag”, vertelt Bernice aan The Washington Post. Elizabeth is vooral dankbaar dat ze het heeft mogen meemaken. „Ik had nooit gedacht dat ik deze leeftijd zou mogen bereiken.”

Tips

Inmiddels zijn de oudere dames dus gepokt en gemazeld op het gebied van vriendschap. Tijdens de ceremonie werd een video getoond, gemaakt toen Leah nog leefde, waarin ze tips geven voor het succesvol onderhouden van een langdurige vriendschap. „Niet tegen elkaar snauwen”, adviseert Ruth, waar Leah aan toevoegt dat je altijd respect voor elkaar moet hebben. Bernice vat het prachtig samen: „Behandel mensen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drie vriendinnen vieren samen honderdste verjaardag
Sluiten