IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 15 jun 2016 / 13:27 uur

Avocadodieven terroriseren Nieuw-Zeelandse foodies

In Nieuw-Zeeland heerst er een nogal nijpend probleem voor de foodies. Er waart namelijk een avocadodief rond die ervoor zorgt dat het superfood nóg slechter te krijgen is dan het al was, meldt The Guardian. En dat levert een flink avocadotekort op.

40 diefstallen

De avocado-oogst was in het land dit jaar nogal matig. De prijs van de inmiddels zeldzame vrucht is daarom opgelopen tussen de 3 en 4 euro. Gouden handel om zwart te verkopen dus. En dat doen de avocadodieven waarschijnlijk ook gretig. Sinds januari zijn er al 40 grootschalige avocadodiefstallen geweest. De politie gaat ervan uit dat er ook diefstallen zijn geweest die niet zijn gemeld.

De meeste diefstallen vinden plaats in het holst van de nacht. Er worden dan gemiddeld 350 stuks gestolen. Ze worden opgevangen in lakens die op de grond worden gelegd of handmatig weggehaald uit kraampjes en winkels. De politie denkt dat de dieven ze doorverkopen.

„Daar zit nogal een risico aan”, zegt sergeant Aaron Fraser uit Waihi. „De vruchten zijn nog niet rijp, recentelijk bespoten of dragen nog giftige stoffen mee. Maar met zulke hoge prijzen is het voor dieven te lucratief.”

Lokaal

De directeur van New Zealand Avocado zegt dat de diefstallen zorgelijk zijn, maar niet gevaarlijk. „Het is makkelijk en snel geld verdienen, ik denk ook niet dat we te maken hebben met hele georganiseerde bendes. Het zijn meer opportunisten.” Door lokale avocadoteelt verwacht ze dat de prijzen binnenkort weer zullen dalen. „Het gestolen fruit zou niet verder komen dan lokale markten, het is niet voor export bedoeld.”

Om de laatste avocado’s te beschermen tot de diefstallen zijn afgelopen, hebben veel avocadokwekers wel een flink alarmsysteem op hun veld gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Avocadodieven terroriseren Nieuw-Zeelandse foodies
Sluiten