Eefje van Son
Eefje van Son Good vibes 24 jun 2016 / 19:40 uur

Aandacht van ouders bepaalt of kind succesvol wordt

Kreeg jij vroeger veel positieve aandacht van je ouders en ben je nu succesvol? Uit onderzoek is gebleken dat de manier waarop je ouders in je jongere jaren met je omgingen, invloed heeft op je latere successen.

Onderzoekers van de Kobe University in Japan beweren dit, nadat ze 5000 mannen en vrouwen over hun jeugd hebben laten vertellen en hun vroegere leven vergeleken met hun huidige leven. Er werd gekeken naar het inkomen van de mannen en vrouwen, of ze succesvol waren tijdens hun studie en of ze gelukkig zeggen te zijn in het leven.

Zes soorten ouders

De mannen en vrouwen moesten tijdens het onderzoek reageren op een aantal stellingen zoals ‘mijn ouders vertrouwden me’ en ‘ik had het gevoel dat mijn familie niet geïnteresseerd was in mij’. Uit de antwoorden rolden zes soorten ouders:

Steunend
Veel zelfstandigheid en interesse in kind, veel tijd samen doorgebracht
Streng
Weinig zelfstandigheid, gemiddeld interesse in kind, veel regels
Toegeeflijk
Veel vertrouwen, gemiddeld tot veel tijd samen doorgebracht
Gemakzuchtig
Weinig interesse in kind, weinig tijd samen doorgebracht
Hard
Weinig interesse in kind, weinig zelfstandigheid, streng
Gemiddeld
Gemiddeld vertrouwen in kind, gemiddeld interesse in kind, gemiddeld tijd samen doorgebracht

Wat bleek? Kinderen van ouders die vroeger veel positieve aandacht kregen en zich daardoor ook gesteund voelden, zijn nu succesvoller dan andere kinderen. Ze verdienen meer, waren succesvoller tijdens hun studie en zeggen met name gelukkiger te zijn in het leven. Natuurlijk waren er ook kinderen van strengere ouders die net zo veel geld verdienen en succesvol waren tijdens hun studie, maar zij zeggen minderen gelukkig te zijn. Er komt bijvoorbeeld veel meer stress bij deze kinderen om de hoek kijken.

Kanttekening

Een kanttekening bij het onderzoek is natuurlijk wel dat de kinderen die nu gelukkiger en succesvoller zijn dan de rest, zich misschien ook de positieve dingen uit hun jeugd beter herinneren dan de negatieve dingen, in plaats van dat ze daadwerkelijk een betere jeugd hadden.

Reageer op artikel:
Aandacht van ouders bepaalt of kind succesvol wordt
Sluiten