Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Good vibes 10 mei 2016 / 15:13 uur

Zo gelukkig zijn we met ons werk

De gelukkigste mensen werken in Colombia. Nederland staat op de twintigste plaats in dezelfde lijst van landen die het hoogst scoren op werktevredenheid. Dat heeft de vacaturesite Indeed uitgezocht. „In de rijkste landen ter wereld zijn werknemers relatief ongelukkig met hun werk, terwijl werknemers in minder rijke landen eerder tevreden zijn”, zegt Sander Poos, managing director Benelux van Indeed.

Soort baan

„Het soort baan dat mensen gelukkig maakt, zijn vaak die banen, die mensen het gevoel geven een doel te hebben, of waarbij mogelijkheden liggen voor de toekomst”, zegt Poos. Voor Nederland is een top 15 gemaakt van banen waarin men het gelukkigst is. Dit is de top 5:

1 Zelfstandig ondernemer

2 Directiesecretaresse

3 Process Operator

4 Barmedewerker

5 Backofficemedewerker

Andere beroepen die in de top 15 staan, zijn gastvrouw, horecabediening, schilder en vrachtwagenchauffeur.

Meest gelukkig

Na Colombia, de nummer een, vormen Mexico, Rusland, Ierland en Brazilië de top 5 gelukkigste werknemers. Geluk is volgens het onderzoek subjectief, maar er zijn concrete factoren die hier invloed op hebben: de werk-privébalans, het management, de werksfeer, ontwikkelingsmogelijkheden en tot slot salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Minst gelukkig

In Japan zijn mensen het minst gelukkig met hun werk. Daarna volgen Duitsland, Zuid-Afrika, Frankrijk en Polen. Volgens het onderzoek betekent dit dat welvaart geen maat is voor welzijn. Colombia bijvoorbeeld (het gelukkigste land) heeft een lager bruto nationaal product dan de Verenigde Staten. Toch scoort de laatste een magere 22e plek in de lijst van gelukkigste werknemers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo gelukkig zijn we met ons werk
Sluiten