Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 1 mei 2016 / 20:26 uur

Wetenschapper: ‘Mens kan 1000 jaar oud worden’

We worden al stukken ouder dan vroeger, maar volgens een Britse onderzoeker is dit pas het begin. Volgens hem zit de kans erin dat er op dit moment mensen leven die 1000 jaar oud kunnen worden.

De biomedische wetenschapper Dr. Aubrey de Grey maakt deel uit van een team dat onderzoek doet naar regeneratieve therapieën. De Grey is ervan overtuigd dat het lichaam hetzelfde werkt als een machine, met bewegende onderdelen, waarbij het mogelijk is om beschadigde ‘onderdelen’ te vervangen.

1000 jaar oud

De Grey is medeoprichter van The Strategies for Engineered Negligible Senescense (SENS), een strategie die beweert dat er slechts zeven redenen zijn waarom we ouder worden. Die zeven redenen kunnen volgens de theorie allemaal bestreden worden, door beschadigde cellen te verwijderen, te repareren of te vervangen. Als dat gebeurt zouden mensen die nu leven wel 1000 jaar kunnen worden.

„Mensen hebben het gekke idee dat ouder worden iets natuurlijks en onvermijdelijks is” zegt De Grey tegen actuary.com. „Ik blijf maar uitleggen dat dit niet zo is. Het menselijk lichaam is een machine met bewegende delen en net zoals bij een auto of vliegtuig loopt het schade op dankzij het gebruik.” Volgens De Grey ligt de kans rond de 50 procent dat het nog tussen de 20 tot 25 jaar duurt voordat de research helemaal gedaan is.

Max 120 jaar

De research wordt ondersteund door bedrijven als Google en Paypal, maar – niet geheel verrassend – zijn niet alle bedrijven volledig overtuigd. Kortgeleden vertelde Dr. Tilo Kunath, van het Centre for Regenerative Medicine van de Universiteit van Edinburg nog aan The Express dat niemand in staat zal zijn om langer dan 120 jaar te leven, zelfs niet als je een speciaal dieet of medicijnen gebruikt. Volgens Kunath is dat voor de komende 100 jaar een feit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschapper: ‘Mens kan 1000 jaar oud worden’
Sluiten