Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 11 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Wensen dat je nooit kinderen had genomen, mag dat?

Moederschap is volgens de meeste vrouwen de mooiste rol die ze ooit hebben vervuld. Dat het ook mindere kanten heeft, zal niemand ontkennen, maar weinig vrouwen zullen hardop zeggen als ze spijt hebben dat ze kinderen hebben genomen. De Britse Tammy doet dat wel en doet daarmee een hoop stof opwaaien.

In The Guardian zegt de moeder, die verder anoniem wil blijven, iets wat je niet vaak hoort: ze heeft er spijt van dat ze ooit kinderen heeft genomen. „Begrijp me niet verkeerd, ik hou heel veel van ze. Maar het heeft me te veel gekost, zowel mentaal en emotioneel, als fysiek.”

Monster

‘Tammy’ vertelt dat ze het vreselijk vindt om te zien hoe haar lichaam is veranderd na haar zwangerschappen, maar voelt zich „een monster” als ze eerlijk toegeeft dat ze liever nooit kinderen had gehad. „Het is alsof alles aan mij alleen nog maar in dienst mag staan van het succes van mijn kinderen”, gaat Tammy verder.

Rouwproces

Toegeven dat je liever geen kinderen had gewild, is een groot taboe, maar er zijn hele weblogs gewijd aan het onderwerp, waar moeders ‘rouwen’ om het verlies van hun oude leven of lichaam. Rouwdeskundige Daan Westerink is niet verrast door het verhaal van Tammy. „Kinderen brengen veel geluk, maar ook veel zorgen en een enorme belasting. Die enorme verandering maakt dat sommige vrouwen terugdenken aan de tijd zonder kinderen”.

Opgelucht

Het beeld van een onverantwoordelijke moeder die haar kinderen haat en het liefst elke avond feest is snel geschetst. Maar zo simpel ligt het niet. Volgens Westerink heeft iedere moeder weleens mindere momenten. „Niets is zo opluchtend als wanneer je een kind van iemand anders vervelend ziet doen, of een vriendin tegen haar kinderen ziet schreeuwen. Dat je dan kunt denken: Godzijdank, ik ben niet de enige.”

En toch, het uitspreken dat je terugkijkend liever geen kinderen wilt is not done. Volgens Westerink heeft dit te maken met hoe mensen over het algemeen naar ouderschap kijken. „De bevalling is het mooiste moment van je leven en moederschap is geweldig. Dat idee is de norm, iets anders vinden is taboe. Dat is heel ernstig, daardoor wordt er niet geluisterd naar mensen die dat wel nodig hebben.”

Hoe pijnlijk het ook is, het taboe moet dus doorbroken worden. „Ik vind het heel moedig dat ze dit uitspreekt, je moet zo’n vrouw juist steunen”, aldus Westerink. „Vraag eens hoe het echt met diegene gaat, waar zij behoefte aan heeft. Je moet iedereen de kans geven zijn of haar verhaal te doen.”

Wat vind jij van dit onderwerp? Vul de poll in!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wensen dat je nooit kinderen had genomen, mag dat?
Sluiten