Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Good vibes 17 mei 2016 / 15:35 uur

Vrouw na 4 jaar sterilisatie, krijgt bakken kritiek

De woorden „Vandaag weet ik zeker dat ik nooit kinderen zal krijgen,” zijn in de meeste gevallen uiterst tragisch. Maar niet voor de Britse Holly Brockwell. Na vier jaar lang ‘gevochten’ te hebben voor een sterilisatie heeft ze het afgelopen weekend eindelijk haar wens gekregen.

‘Goed’ nieuws

Triomfantelijk deelde de 30-jarige het ‘goede’ nieuws in Britse media. Na de betreffende uitzending kreeg de jonge vrouw bakken vol kritiek over zich heen. Via e-mail, in het levende lijve én op social media. De haatberichten waren zo erg dat Holly voor een tijdje haar Twitterpagina offline moest halen.

Al sinds haar 26ste had de dame de wens om de operatie te ondergaan. Ze wil absoluut geen kinderen. Nadat Holly het besluit had genomen om daadwerkelijk de ingreep te laten doen, stuitte ze op veel tegenwerking van de medische wereld. Verschillende artsen weigerden om de Britse te opereren. Volgens hen was de journaliste ‘te jong’ om zo’n drastische beslissing te nemen.

Om de vrouw tegemoet te komen, vonden de doktoren het verstandiger om haar vriend een vasectomie te laten ondergaan. Deze operatie is vaak nog omkeerbaar – een sterilisatie bij vrouwen is dat haast nooit.

Dat vond Holly onacceptabel. „Ik werd genegeerd, lastig gevallen en beoordeeld, maar ik gaf nooit op. Op mijn 26ste had ik legaal gezien al tien jaar een kind op de wereld mogen zetten. Waarom zou ik dan tien jaar later niet een even permanente beslissing mogen nemen over mijn eigen lichaam?”

Holly en vriend Zack Fox / Facebook

Vreemd

Na vier jaar proberen, kreeg ze het toch voor elkaar. Afgelopen weekend werd er definitief voor gezorgd dat de Britse nooit kinderen kan krijgen. Holly geeft toe dat het wat vreemd klinkt om daar blij over te zijn. Vooral omdat sommige vrouwen niet eens de kans krijgen om een gezonde baby op de wereld te zetten.

En dat laatste werd na de aankondiging massaal naar haar hoofd geslingerd. De jonge vrouw werd ‘ongevoelig’ genoemd tegenover mensen die geen kinderen kunnen krijgen en ‘egoïstisch’ omdat ze haar ouders de kans ontzegt om grootouders te worden.

Gezondheidszorg

Ook zijn veel mensen boos omdat de operatie is betaald door de Britse gezondheidszorg. Die opmerkingen vindt Holly maar raar. Vooral omdat ook de pil terugbetaald wordt. Volgens haar legt de ontvlamde discussie de vinger op een zere plek:

„Ik begrijp hun bezorgdheid, maar deze onwil om me beslissingen te laten nemen over mijn eigen lichaam kadert in een groter debat: waarom hebben patiënten zo weinig te zeggen over hun eigen lichaam? Zeker als het op vrouwen aankomt: onze lichamen en baarmoeders worden al veel te lang als publieke eigendom beschouwd."

De actie van de jonge vrouw heeft in Groot-Brittannië (en daarbuiten) heel wat discussies doen opwaaien. Volgens de Britse moet elke vrouw voor zichzelf kunnen beslissen over haar lichaam. Ook of ze een sterilisatie wil, of niet.

Facebook / Holly Brockwell

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw na 4 jaar sterilisatie, krijgt bakken kritiek
Sluiten