Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 7 mei 2016 / 11:05 uur

Studie: Nederlanders grootste slaapkoppen ter wereld

Dat voldoende slapen belangrijk is voor een goede gezondheid is algemeen bekend, maar slapen wij Nederlanders wel genoeg? Uit een analyse die wetenschappers hebben gedaan op basis van data van een app kunnen we concluderen dat Nederlanders grote slaapkoppen zijn in vergelijking met andere nationaliteiten. Wij liggen namelijk per nacht bijna een uur langer in bed dan mensen in Singapore en Japan en dat doet geen enkel land ons na.

Vrouwen slapen meer

In de studie, gepubliceerd in Science Advances, staat verder dat vrouwen gemiddeld gezien meer slapen dan mannen. Dames slapen een half uur langer per nacht, vooral vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Mannen van middelbare leeftijd hebben het het slechts; zij maken per nacht de minste uurtjes.

Een team onderzoek van de University of Michigan gebruikte data van een in 2014 ontwikkelde app om mensen te helpen van een jetlag af te komen. Gebruikers van de app konden er daarnaast ook voor kiezen om data over hun slaapgewoonten te delen. Die data is gebruikt voor de studie.

Uit die data blijkt dat mensen in Japan en Singapore gemiddeld 7 uur en 24 minuten in bed liggen. Wij Nederlanders liggen met 8 uur en 12 minuten bijna een uur langer te snurken en slapen het langst van alle onderzochte landen.

Slaapcrisis

Volgens het onderzoek hebben mensen in landen waar men langer opblijft, minder slaap. Hoe laat een land ontwaakt heeft echter weinig effect op de slaapduur. Volgens professor Daniel Forger, die meewerkte aan het onderzoek, is er een conflict tussen ons verlangen om laat op te blijven en ons lichaam die ons zegt dat we vroeg op moeten staan: „De samenleving stimuleert ons lang op te blijven, terwijl de wekker je er vroeg uit probeert te krijgen. De slaap die je daartussen krijgt, wordt daarvoor vaak opgeofferd en dat is volgens ons wat er gaande is met de wereldwijde slaapcrisis”, vertelt hij aan BBC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studie: Nederlanders grootste slaapkoppen ter wereld
Sluiten