Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 30 mei 2016 / 14:30 uur

Schooluitje Vlieland eindigt met redding van zeehond

Wat doe je als je op excursie bent en een dier in nood ziet? Dirk Bruin, die zeehondentochten vanuit Vlieland verzorgt, was zondag op excursie met een schoolklas, toen hij een grijze zeehond in nood opmerkte. Het dier sleepte een net van drie meter achter zich aan. Dirk aarzelde geen moment en schoot het onfortuinlijke dier te hulp.

„Je bent een held!’, roept een leerling net voordat Dirk van de boot springt om de verstrengelde zeehond te gaan redden. Hij rende met zijn kleren aan door het water naar de zandplaat waar het dier lag. „Ik dacht laat ik eens kijken wat ik kan doen. We hadden een mes nodig om het net los te snijden. Eén van de kinderen had gelukkig een zakmes bij zich”, vertelt Dirk, die onder meer ook strandjutter is, aan de NOS.

Juichen en klappen

De juf van de klas uit Losser, maakte een video van het hele gebeuren. Te zien is hoe Dirk door zee naar zandplaat de Engelschhoek rent. Daar ligt de zeehond, omringt door soortgenoten. „Ik moest snel zijn, want eenmaal in het water zijn de zeehonden niet meer te pakken”, vertelt Dirk. Het dier probeerde weg te komen, maar hij kon hem net nog vastgrijpen.

In minder dan 25 seconden had hij het dier bevrijd. „In je eentje is zo’n actie normaal erg lastig, maar toen ik bezig was, glipte het net van zijn nek af." De kinderen op de boot juichten en klapten.

Dirk houdt de dieren op zee altijd in de gaten als hij op pad is: „Ik kijk altijd goed naar de zeehonden.” De Vlielander komt regelmatig dieren in nood tegen. Niet alleen zeehonden, maar bijvoorbeeld ook vogels die vastzitten in een net of aan een touw. „Ik zie geregeld wat de gevolgen zijn van de laksheid van de mens."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schooluitje Vlieland eindigt met redding van zeehond
Sluiten