Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 24 mei 2016 / 08:45 uur

Schildpad krijgt nieuw schild dankzij een 3D-printer

Een schildpad is natuurlijk weinig zonder een schild, dus toen de kleine Fred haar schildje kwijtraakte in een bosbrand leek er weinig hoop meer voor haar. Toch kreeg ze een nieuw schild, op een wel heel bijzondere wijze: met hulp van een 3D-printer.

Toen fred na de bosbrand werd gevonden, was ze er slecht aan toe. Haar schild was voor het grootste gedeelte weggebrand en ze kreeg kort na elkaar twee longontstekingen te verwerken. Ook had ze bijna anderhalve maand niet meer gegeten.

Freddy Krueger

„Toen ik haar in die staat zag dacht ik: wow, ze zier eruit als Freddy Krueger”, vertelt dierenarts Rodrigo Rabello aan Fantastico. Hij vernoemde het beestje naar de horrorheld en besloot er alles aan te doen haar een nieuw leven te geven. Dat lukte dankzij het bestaan van de 3D-printer. Rabello en zijn collega’s, die zichzelf de Animal Avengers noemen, maakten veertig foto’s van Fred om haar uiterlijk goed met dat van een gezonde schildpad te kunnen vergelijken. Op basis daarvan werd een ontwerp gemaakt voor een nieuw schild, gemaakt van bioplastic.

Schilderen

En zo had Fred weer een nieuw schild. Er was alleen een probleem: het nepschildje was spierwit en was overduidelijk nep. Gelukkig had Rabello naast medische ook creatieve talenten en dus besloot hij het schild handmatig over te schilderen. Met speciale verf die het beestje niet zou schaden, kreeg Fred haar oude uiterlijk terug. „Het is de eerste schildprothese die ooit door een 3D-printer is gemaakt”, claimt Rabello. „Het is een grote stap in dierengeneeskunde, dit gaat veel veranderen voor het redden van wilde dieren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schildpad krijgt nieuw schild dankzij een 3D-printer
Sluiten