Puck Roest
Puck Roest Good vibes 25 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: Baby in slaap laten huilen kan geen kwaad

Het is een eeuwenoude discussie. Moet je een baby nu wel of niet zichzelf in slaap laten huilen? Volgens een nieuw onderzoek van de Flinders Universiteit in het Australische Adelaide kan een baby laten uithuilen tot hij of zij in slaap valt helemaal geen kwaad.

Gedurende het onderzoek werd er getest of het stressvol is voor een kindje als de ouders de baby laten huilen. De onderzoekers volgden maandenlang 43 baby’s waarbij de ouders twee verschillende strategieën toepasten.

Een deel van de ouders lieten hun baby uithuilen totdat het kind in slaap viel, de andere groep hanteerde een alternatieve methode waarbij bedtijd langzaam maar zeker werd opgeschoven. Hierbij gingen de onderzoekers er vanuit dat als het kind steeds net iets langer wakker is, het vermoeider zal zijn en makkelijker in slaap zal vallen.

Sneller in slaap

Bij beide groepen werden er geen verhoogde gehaltes van het stresshormoon cortisol gemeten. De baby’s in alle twee de groepen vielen zelfs sneller in slaap dan de kinderen in de controlegroep. In die groep hielden de ouders hun normale routine aan. Wanneer ouders hun baby lieten uithuilen, duurde het gemiddeld vijf minuten voordat het kind in slaap viel. Bij het gebruikelijke ritueel duurde het een stuk langer, namelijk dertien minuten.

Bij de alternatieve methode, waarbij de bedtijd dus werd opgeschoven, duurde het gemiddeld acht minuten voordat de baby slaap vatte. „Het lijkt er dus op dat er twee effectieve methodes zijn om baby’s te laten slapen, die geen van beiden leiden tot negatieve gevolgen”, zegt onderzoeker Michael Gradisar tegen CBC News.

Toch raden de onderzoekers de uithuilmethode niet per se aan. „Deze methode kan stressvol zijn voor de ouders”, legt Gradisar uit. Daarom adviseren de wetenschappers eerder om de methode te gebruiken waarbij de bedtijd wordt opgeschoven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Baby in slaap laten huilen kan geen kwaad
Sluiten