Remco Visser
Remco Visser Good vibes 25 mei 2016 / 11:40 uur

Massale muizenjacht in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft het helemaal gehad met een muizenplaag die de afgelegen Antipodeneilanden al jaren teistert. Een team van verdelgingsexperts is woensdag uitgerukt met twee schepen, drie helikopters en 65.500 kilo bestrijdingsmiddelen om de knaagdierterreur te beëindigen.

De enorme operatie is volgens minister van Milieu Maggy Barry hard nodig om vogels en andere dieren leefruimte te bezorgen. De uitroeiing van de niet-inheemse knaagdieren is de moeilijkste opdracht die de regering ooit heeft gegeven, zo stelde de bewindsvrouw. „Het eiland ligt in onstuimige zee en word gegeseld door antarctische stormen. Het is echt het einde van de wereld.”

De expeditie is dan ook een gigantische logistieke uitdaging, zo weet Newshub. De operatie op Tegenvoeter-eiland, 760 kilometer ten zuidoosten van Nieuw-Zeelands zuidelijk eiland, kost 2,4 miljoen euro.

Import

De muizen zijn waarschijnlijk in de negentiende eeuw geïmporteerd door robbenjagers. Op het onherbergzame tussenstation naar de zuidpool leven onder andere albatrossen en een papegaaiensoort de nergens anders voorkomt. Dat is de groene kakariki, de effen loopparkiet.

Reageer op artikel:
Massale muizenjacht in Nieuw-Zeeland
Sluiten