Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 10 mei 2016 / 07:05 uur

Indiase miljardenbusiness: beenverlengingen

Groeien doe je meestal maar tot ongeveer je achttiende levensjaar. Mocht je niet tevreden zijn over de lengte die je dan hebt bereikt, dan kan je in ieder geval nog groeien via een operatie. In India zijn beenverlengingen namelijk een miljardenbusiness.

Het gaat hierbij om hele complexe, zware en vaak ook langdurige operaties. Toch vinden sommige Indiërs dat het waard, want het zou hun kansen op een betere carrière en hun positie in de huwelijksmarkt vergroten.

Niet zonder gevaar

De operaties zijn echter niet zonder gevaar, want vaak worden de ingewikkelde operaties uitgevoerd door onervaren artsen. Patiënten lopen dus het risico om voor de rest van hun leven verminkt en kreupel te raken. Een man bezocht dan ook twintig doctoren voordat hij zijn keuze maakte. „Veel artsen hadden de ingreep nog maar één of twee keer uitgevoerd en één arts had het zelfs nog nooit gedaan.”

The Guardian sprak met nog een van de mensen die een beenverlenging onderging, namelijk de 24-jarige Komal uit Kota. Zonder dat haar beste vrienden het wisten, verdween ze voor zes maanden, om in die periode te groeien van 1 meter 37 tot 1 meter 45.

De operatie werd betaald door haar familie grond te laten verkopen. Ondanks dat forse offer vindt ze dat de operatie wel haar vruchten heeft afgeworpen. Zo heeft ze meer zelfvertrouwen. „Mensen lachten mij uit en ik kwam niet aan het werk. Nu wil mijn kleine zus ook een operatie.”

Benen breken

Bij de operatie werden de benen van Komal eerst gebroken. Chirurg Amar Sarin voerde de operatie uit, maar noemt deze ondertussen wel waanzin. „Mensen gaan meestal naar een dokter die waarschijnlijk zelf aan het experimenteren is. Er bestaat geen aangepaste opleiding, er is gewoon niets.”

Overigens gaat Sarin niet zomaar in op elke vraag. Velen worden er geweigerd. „We proberen eerst patiënten met therapie op andere gedachten te brengen, maar sommigen dreigen met zelfdoding als ik de ingreep zou weigeren. Twee keer heb ik zelfs de politie moeten bellen."

2,6 miljard euro

Ondertussen wordt de business in India steeds groter, omdat ook buitenlanders steeds vaker groter willen worden. Aangezien de operaties in Europa en Amerika stukken duurder zijn, reizen ze af naar het Aziatische land. De cosmetische industrie in India zou daardoor een waarde hebben van 2,6 miljard euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Indiase miljardenbusiness: beenverlengingen
Sluiten