Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 19 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Generation What: Trouw zijn geen verleden tijd

BNN doet mee aan het jongerenproject Generation What. Een jaar lang kan iedereen tussen de 18 en 34 jaar deelnemen aan het onderzoek dat ook in twaalf andere Europese landen gehouden wordt. De bedoeling: inzicht krijgen in hoe jongvolwassenen in Europa anno 2016 in het leven staan.

Stelling

Metro houdt regelmatig een stelling uit het onderzoek voor aan een Nederlandse jongere. Deze keer: Eveline Stallaart (33) uit Amsterdam, seksuoloog en heeft een eigen praktijk (www.essh.nl).

Generation What
Eveline Stallaart uit Amsterdam.

Stelling: Trouw zijn binnen een relatie is iets van vroeger.

Vreemdgangerssites

Eveline: „Trouw zijn in een relatie lijkt steeds meer iets van vroeger. Tegenwoordig lijkt het alsof mensen in een relatie sneller en makkelijker vreemdgaan. ‘Vreemdgangerssites’ als SecondLove zijn ongekend populair en veel Tinder-gebruikers hebben een relatie. Vreemdgaan lijkt makkelijker dan in de pre-internettijd. Daarnaast is het aantal Nederlanders dat zegt een open relatie te hebben veel groter dan vroeger.

https://www.youtube.com/watch?v=IjfWJv-Q9b4

Maar zijn we nu dan écht zoveel minder trouw dan onze ouders en (over)grootouders? Die conclusie ligt voor de hand. Vroeger was men echter minder open over zijn of haar privéleven en dergelijk nieuws bleef makkelijker beperkt tot een kleine kring. Met de huidige (massa)communicatiemiddelen en social media verspreidt nieuws van ontrouw zich vele malen sneller en lijkt daarom meer voor te komen. Dit voedt ook zeker het gevoel dat ontrouw meer regel is dan uitzondering.

Er is hoop

Of trouw daarmee tot het verleden behoort? Zeer zeker niet. Ik zie in mijn seksuologiepraktijk veel stellen die hard willen werken aan een mooie, gezonde, en monogame relatie. Dus voor de romantici onder ons: er is zeker nog hoop!”

Meedoen aan het jongerenonderzoek kan via www.maarwatvindjij.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Generation What: Trouw zijn geen verleden tijd
Sluiten