Carolien Tsao
Carolien Tsao Good vibes 19 mei 2016 / 20:55 uur

Blinde vrouw ziet bruiloft dochter met hightech bril

Als je enige kind gaat trouwen, wil je de dag natuurlijk van A tot Z voor de volle honderd procent meemaken. Toen Joy Hoke na haar vijftigste door een zeldzame ziekte plotseling blind werd, leek dit in duigen te vallen. Maar dankzij donaties kon ze een hightech bril aanschaffen, waardoor dit wél weer mogelijk werd.

Gezegd werd dat de inmiddels 54-jarige vrouw haar enige dochter Lauren niet meer in haar trouwjurk zou kunnen aanschouwen; dat was het eerste wat door haar hoofd schoot toen ze hoorde dat ze blind werd. Doordat een verminderde bloedstroom naar haar rechteroog verloor ze zicht. Het jaar voordat ze dit nieuws kreeg, was haar linkeroog al flink achteruit gegaan.

„Ik kan niet rijden, niet werken”, vertelt ze aan ABC News over haar ‘donkere periode’. „Ik zou mijn dochter niet voor het altaar kunnen zien staan en nooit mijn kleinkinderen kunnen zien.”

Verdriet

Ze wist dat haar dochter hier ontzettend mee zat, ook al sprak ze de woorden niet uit. „Lauren wist dat ik al verdrietig genoeg was.” De man van Hoke, Dave, kreeg op dat moment een bericht van een vriend met het bericht dat er een hightech bril bestond om het probleem van Hoke op te kunnen lossen.

De bril van het Canadese bedrijf eSight is een soort headset met een camera erin die beelden naar het apparaat sturen die een visueel ingestelde gebruiker als Hoke wel kan zien. De eerste keer dat de vrouw uit Pennsylvania hem opzette, was naar eigen zeggen ontzettend emotioneel.

Inzamelingsactie

Aan de speciale bril hing echter een behoorlijk prijskaartje, namelijk van 15.000 dollar; helaas werden deze kosten niet gedekt door de verzekering van de vrouw. Familieleden van Hoke zetten alles op alles om de bril te kunnen bekostigen en zetten daarom een crowdfundingsactie op. Toen die begon te lopen als een vuurtje, was Hoke iedere ochtend in tranen. „Ik kon het gewoon niet geloven dat mensen dit voor me deden.”

Aan het eind van 2015 was Hoke in staat de bril te kunnen kopen, en toen ze met haar dochter naar de bruidswinkel ging, zette ze hem natuurlijk op. Ze kon haar ogen niet geloven toen ze haar dochter in de witte jurk zag.

Tranen

Op 7 mei jl. Droeg ze de bril en zag ze hoe haar man hun dochter naar het altaar bracht. Ook het magische jawoord was iets wat ze dankzij de bril tóch kon aanschouwen. „Het was geweldig om mijn man en dochter te zien”, aldus Hoke. „Zonder bril zou ik alleen een paar vage beelden kunnen zien. Ik voelde een wrok in mijn keel en de tranen liepen over mijn wangen.”

In augustus gaat het neefje van de vrouw trouwen. „Dan draag ik de bril hoe dan ook weer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blinde vrouw ziet bruiloft dochter met hightech bril
Sluiten