Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 21 mei 2016 / 11:05 uur

Binnenkort zelftest voor baarmoederhalskanker

Vrouwen die geen uitstrijkje willen laten maken bij de huisarts voor onderzoek op aanwezigheid van voorstadia van baarmoederhalskanker, kunnen vanaf volgend jaar een thuistest krijgen. Die test is net zo effectief als het uitstrijkje bij de dokter.

Bij de thuistest nemen vrouwen zelf cellen uit de vagina en sturen die naar een laboratorium voor onderzoek. De test kan straks thuis genomen worden dankzij het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Nu worden uitstrijkjes nog onder een microscoop bekeken. Vanaf volgend jaar worden vrouwen eerst getest op HPV, een seksueel overdraagbaar virus dat iemand moet hebben om baarmoederhalskanker te kunnen krijgen. Acht op de honderd vrouwen zijn besmet met dit virus.

Betrouwbaar

Omdat HPV zich over de hele vagina verspreidt, is de test thuis makkelijk af te nemen met een borsteltje. De resultaten van de zelftest zijn net zo betrouwbaar als het uitstrijkje bij de huisarts, zegt Nynke van der Veen, projectleider nieuw bevolkingsonderzoek bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tegen het Nederlands Dagblad.

Waarom een uitstrijkje?

Vrouwen boven de 30 jaar krijgen om de vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Een op de tien vrouwen van 16 jaar en ouder hebben nog nooit een uitstrijkje laten maken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De controle op baarmoederhalskanker is met name belangrijk voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud, omdat zij het meeste risico op baarmoederhalskanker lopen. Baarmoederhalskanker is, met wereldwijd een half miljoen nieuwe gevallen per jaar, een van de meest voorkomende soorten kanker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnenkort zelftest voor baarmoederhalskanker
Sluiten