Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Good vibes 16 mei 2016

Auto te water? Dit moet je vooral wel én niet doen

Te water raken met de auto: een gruwelijke situatie met soms een dodelijke afloop. Ruim 37 procent van de vrouwen is onzeker als zij naast het water moeten parkeren, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van verzekeraar onna-onna.

Wat moet je doen als je toch met de auto te water raakt? Metro sprak met Jeroen Langenkamp, cursusleider van ‘Auto te Water’.

Misverstanden

Er bestaan nog veel misverstanden over wat men het beste kan doen, volgens Langenkamp. „Mensen denken nog steeds dat ze de auto eerst vol moeten laten lopen voor ze eruit gaan. Dat is echt de grootste onzin! Ook de deur openmaken is niet goed, achterhaald zelfs”, zegt Langenkamp. „Op het moment dat je blijft wachten, kan de paniek toeslaan.”

Stappenplan

„Wij hebben een stappenplan om zo rustig mogelijk de auto te verlaten door de ruit”, vertelt Langenkamp. De basis van het stappenplan ziet er zo uit:

Stap 1 Binnenverlichting aan

„Dit is voor het zichtbaar zijn en de oriëntatie. Als je door een klap even buiten bewustzijn bent en weer wakker wordt, heb je die oriëntatie nodig.” Pas alleen op dat je niet het contact uitschakelt. Daarmee schakel je ook de elektrische ramen uit.

Stap 2 Gordel losmaken

Je gordel losmaken is essentieel. Tijdens de cursus zit de gordel niet echt vast. „Dat is te gevaarlijk. Soms krijgen we daar kritische vragen over: het zou niet echt genoeg zijn. Als we zo’n situatie echt willen nabootsen, zouden we ook je hoofd tegen de auto moeten slaan of iets dergelijks. Dan vraag ik: hoe echt wil je het hebben?”

Stap 3 Raam open

Het zijraam van de auto moet opengemaakt worden zodat je eruit kan klimmen. Een raam kan, zolang de accu nog werkt, elektrisch bediend worden of met de hand in sommige auto’s. Als dit niet werkt, kan je met de hamer of iets anders het raam inslaan. „Als je het raam echt niet open krijgt, heb je eigenlijk maar weinig kans. Je bent dan afhankelijk van omstanders die de ruit inslaan. Het is de harde waarheid”, zegt Langenkamp.

Als het je lukt het raam open te krijgen, moet je nog uit de auto. Daar is weer een aparte techniek voor, volgens Langenkamp. „Het hangt er wel vanaf hoe je in het water beland bent.”

Auto’s te water

In Nederland belanden elk jaar tussen de 750 en 800 auto’s in het water. Er vallen tussen de 50 en 100 doden en gewonden, volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN). Precieze cijfers zijn er niet, omdat de registratie van verkeersongevallen niet op orde zou zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Auto te water? Dit moet je vooral wel én niet doen
Sluiten