Daisy Heyer
Daisy Heyer | LinkedIn Good vibes 29 apr 2016 / 17:10 uur

‘Veel vrienden? Dan kun je beter tegen pijn’

Na Engels onderzoek is het zo goed als zeker: als je veel pijn hebt kun je wellicht beter je sociale leven een opkikker geven dan naar de medicijnen grijpen. Het blijkt namelijk dat mensen met veel vrienden beter tegen pijn kunnen.

Voor het onderzoek dat twee Britse wetenschappers deden werden ruim honderd proefpersonen onderzocht. Ieder persoon werd naar de levensstijl en persoonlijkheid gevraagd. Ook moest iedereen een vragenlijst invullen over hun sociale leven. Zo moesten ze vertellen met hoeveel mensen ze wekelijks en maandelijks contact hadden.

Rug tegen de muur

Als experiment moesten de proefpersonen een bekende opdracht doen: met hun rug tegen een muur gaan zitten en dit zo lang mogelijk volhouden. Wat bleek: de mensen die doorgaans een groter sociaal netwerk hadden hielden de houding langer vol. Het maakte hierbij niet uit dat de proefpersonen allemaal in verschillende conditie waren.

Endorfine

Wetenschappelijk gezien is de uitkomst niet zo gek. Eerder onderzoek concludeerde namelijk dat mensen met een groot sociaal netwerk meer endorfine in hun lichaam hebben. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller, dus hebben de mensen met een groter sociaal netwerk automatisch minder pijn.

Fitter? Minder sociaal

Gek genoeg blijkt uit het onderzoek dat fittere mensen doorgaans een kleiner sociaal netwerk hebben. Katerina Johnson, één van de onderzoekers, stelt dat dat misschien komt door tijdsgebrek. „Individuen die meer sporten, hebben minder tijd om hun vrienden te zien. Maar er kan nog een interessantere verklaring zijn: aangezien zowel lichamelijke als sociale activiteiten leiden tot het vrijkomen van endorfine, is het misschien zo dat sommige mensen gaan sporten in plaats van socializen om hun endorfinerush te krijgen.”

Stress

Uit het onderzoek blijkt tevens ook dat gestreste mensen over het algemeen een kleiner sociaal netwerk hebben. Volgens Johnson kan dit betekenen dat een groot sociaal netwerk wellicht helpt om beter om te gaan met stress. Het kan echter ook zo zijn dat juist die stress ervoor zorgt dat mensen minder tijd hebben om vrienden te maken en onderhouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Veel vrienden? Dan kun je beter tegen pijn’
Sluiten