Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 13 apr 2016 / 07:41 uur

Tragisch: olifantenfanaat gedood door lievelingsdier

Ze had haar hele leven gewijd aan olifanten en was zelfs naar Congo verhuisd om haar lievelingsdieren te observeren en onderzoeken. Helaas is dit maar een korte periode geweest, want de Belgische Jana Robeyst overleed vrijdag na een aanval vaneen wilde Afrikaanse olifant.

Korte periode

Jana, afkomstig uit Gent, woonde vanaf maart in het Afrikaanse land. Daarvoor had de 26-jarige gedragsbiologie en evolutietheorie gestudeerd aan de universiteiten van Gent en Antwerpen. Om haar nog beter te specialiseren trok ze door de jaren heen met veel plezier naar de andere kant van de wereld. „Ze heeft nog vrijwillig stage gelopen in een opvangcentrum voor babyolifanten in Thailand, observeerde wilde przewalskipaarden in Mongolië en trok voor haar masterproef naar Kenia om er leeuwen te bestuderen”, aldus de familie tegenover Het Laatste Nieuws.

Droom

Na al het zwoegen ging haar droom in vervulling: Jana mocht veldonderzoekster worden in Centraal-Afrika. Ze was inmiddels als zo’n drie keer afgereisd naar een nationaal park in Kongo, waar ze bosolifanten en laaglandgorrila’s bestudeerde.

Maar afgelopen vrijdag ging het gruwelijk mis. Jana was weer op pad geweest en keerde ‘s avonds terug in het kamp. Op 200 meter van het kamp werd ze aangevallen door een olifant. „Tegen zo’n kolos was ze natuurlijk kansloos. Ze stierf ter plekke", zegt een aangeslagen tante.

De familie is er uiteraard kapot van. „Iedereen is enorm aangeslagen door het tragische nieuws. Jana was een enorm tof en lief meisje. Ze had met iedereen van het kamp een zeer sterke band en babbelde graag met iedereen. De hele familie is bijzonder trots op haar en op haar werk. Jana was een fantastische en zeer intelligente jonge vrouw. Onze familie vindt enkel wat troost in het feit dat ze bezig was met haar passie, op een plek waar ze echt wilde zijn en waar ze haar droom kon verwezenlijken.”

Aanstaande zaterdag neemt de familie in gesloten kringen afscheid van Jana.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Tragisch: olifantenfanaat gedood door lievelingsdier
Sluiten