Elena van Doorn
Elena van Doorn Good vibes 8 apr 2016 / 18:09 uur

‘Stappenteller kan bijdragen aan diagnose stellen’

Een stappenteller is een manier om bij te houden of je wel genoeg beweegt op een dag. Het houdt bijvoorbeeld ook bij hoe hard je loopt tijdens je hardlooprondje. Voor een Amerikaanse man, echter, hielp het een levensbedreigende ziekte vast te stellen.

De 42-jarige man belandde in het ziekenhuis van New Jersey toen hij meerdere toevallen kreeg. In eerste instantie werd gedacht dat deze toevallen veroorzaakt werden doordat hij zijn medicijnen was vergeten in te nemen. Maar, doordat de artsen een kijkje namen in de app Fitbit, ontdekten ze dat hij aan een hartritmestoornis lijdt.

Hartritmestoornis

„In de app was te zien hoe de hartslag van de man, drie uur voor de toeval, omhoog schoot van 70 naar 190 slagen per minuut,” aldus dokter Alfred Sacchetti van het Oud Lady of Lourdes-hospitaal in een verklaring. Hierdoor konden ze vaststellen dat de man last had van boezemfibrillatie, een aandoening waarbij de patiënt een onregelmatige hartslag heeft, wat kan leiden tot verstoringen in de bloedstroom.

Zonder de beweegapplicatie hadden de artsen dit niet zo snel kunnen ontdekken, omdat de man verder geen tekenen vertoonde van boezemfibrillatie. „Niet alle activiteitentrackers meten hartslag. Voor medici is dit wel de meest waardevolle functie,” laat Sacchetti weten. „Duizeligheid met een hartslag van 180 wordt heel anders benaderd dan diezelfde klacht met een hartslag van 30.”

App informeert arts

Ondanks de hulp van de wandelapp bij de diagnose, in dit specifieke geval, benadrukt het ziekenhuis dat dit soort apparaatjes de medisch goedgekeurde apparatuur niet kan vervangen. Wel ziet het ziekenhuis de toegevoegde waarde van de fitness-gadgets. „Het stijgende gebruik van deze hulpmiddelen heeft de potentie om artsen in de toekomst van objectieve informatie te voorzien op cruxiale momenten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Stappenteller kan bijdragen aan diagnose stellen’
Sluiten