Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 20 apr 2016 / 16:43 uur

Ophef vanwege Bob Marleyfilter op Snapchat

Als het officieel ‘Weed Day’ is, dan is dat natuurlijk een dag waar een populaire app als Snapchat op moet inspringen met een speciaal filter, zoals ze dat ook doen met Thanksgiving en Kerstmis. Het filter dat Snapchat speciaal voor Weed Day gebruikt, valt echter lang niet bij iedereen in goede aarde.

20 april, ook wel bekend als 4/20, is de dag waarop we wereldwijd het bestaan van wiet vieren. Wie woensdag Twitter of Instagram opent, zal waarschijnlijk worden doodgegooid met de hashtag #420 en wie Snapchat opent, wordt begroet met een speciaal filter met niemand minder dan… Bob Marley.

Bob Marley Snapchat filter. / Metro

Die keuze van Snapchat schiet veel fans echter in het verkeerde keelgat. Hoewel de app niet officieel heeft bevestigd dat Bob Marley speciaal voor 4/20 in het leven is geroepen, lijkt de boodschap duidelijk. Het is namelijk niet de dag van zijn verjaardag of zijn sterfdag. Fans vinden het echter respectloos dat een man die muzikaal zoveel goeds gedaan heeft, nu wordt gebruikt als een symbool voor cannabis.

https://twitter.com/i/status/722797060848807936

https://twitter.com/i/status/722797096227717120

Maar dat is niet het enige waar (vooral Amerikanen) boos om zijn: ze vinden het respectloos dat het filter de kleur van je huid verandert naar een donkere huidskleur en het geslacht naar een man, ook als je een vrouw bent. Mensen noemen het de digitale versie van blackface, een vorm van theaterschmink die vroeger vooral in de VS werd gebruikt om een zwart iemand voor te stellen. Die vorm van theaterschmink wordt nu vaak gezien als racistisch.

https://twitter.com/i/status/722776926088105984

https://twitter.com/i/status/722774744097918976

Snapchat is zich echter van geen kwaad bewust. „Het filter dat we vandaag hebben uitgebracht, is in samenwerking met The Bob Maryley Estate geproduceerd en geeft mensen een nieuwe manier om hun appreciatie voor Bob Marley en zijn muziek te delen”, zegt een woordvoerder van Snapchat tegen The Next Web. „Miljoenen Snapchatters hebben genoten van Bob Marley’s muziek en respecteren zijn leven en prestaties.”

Volgens The Next Web is Snapchat op de hoogte van de datum waarop het filter bruikbaar werd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ophef vanwege Bob Marleyfilter op Snapchat
Sluiten