Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 10 apr 2016

Designer komt met briljante oplossing voor druk OV

Misschien een goed idee voor de NS? Designbureau Arup heeft een briljant design gemaakt voor toekomstige treinen en metro’s, namelijk met opblaasbare zitplekken. Dit meldt The Mail on Sunday.

De opblaasbare zitplekken kunnen de ruimte in metro en treinstellen tijdens de spits met wel 40 procent vergroten, als ze niet in gebruik zijn. Het idee is makkelijk: de opblaasbare zitplekken worden pas gebruikt als de spits voorbij is. Tijdens de spits is er dus meer ruimte voor mensen om te staan en op het moment dat de spits voorbij is kun je op je gemak een zitplek uitkiezen.

https://twitter.com/i/status/718928640818302976

Het ontwerp zorgt bij proefpersonen in ieder geval al voor vermaak. ,,Toen er prototypes werden gebruikt moesten twee vrijwilligers sterk de verleiding weerstaan om hun vrienden niet op en neer te laten stuiteren”, aldus een medewerker van Arup tegen The Mail on Sunday.

Licht

Arup denkt dat het model dat zij ontworpen hebben in 2020 al in gebruik kan gaan. Zitplek en ruimte is niet het enige waar Arup zich op stortte: ook het licht in metro’s en treinen moet volgens hun op de schop. ,,Koel, wit licht zorgt er in de ochtend voor dat passagiers lekker wakker worden, terwijl er in de namiddag en avond juist warm licht in de toestellen moet schijnen. Daardoor krijgen passagiers het gevoel van een mooie warme zonsondergang.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Designer komt met briljante oplossing voor druk OV
Sluiten