Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 15 apr 2016

Onderzoek: ‘Concertbezoek werkt tegen stress’

Zorgt een concert er ook altijd voor dat jij je stress eventjes vergeet? Dat kan kloppen, want onderzoek wijst uit dat livemuziek daadwerkelijk stressverlagend werkt. Dit meldt Medical News Today op hun website.

Dat muziek ontspannend kan werken, wist je waarschijnlijk al. Maar voor het eerst in de geschiedenis is er nu onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een cultureel evenement met veel publiek, zoals een concert, inderdaad een meetbaar effect heeft op de hormonen. Zo wordt het stresshormoon cortisol grotendeels de das omgedaan bij een bezoekje aan een liveconcert.

Eerder onderzoek

In 2014 deed onderzoekster Daisy Fancourt al onderzoek naar de invloed van muziek op biologische systemen. Deze onderzoeken vonden echter grotendeels plaats in klinische omgevingen zoals laboratoriums, waar muziekrecorders gebruikt werden. Prima en veilig voor onderzoek, maar Fancourt wilde meer weten en besloot om metingen te verrichten op het moment dat mensen een liveconcert bezochten.

Voor die recente studie gebruikte Fancourt 117 vrijwilligers die voor het onderzoek allemaal naar hetzelfde concert gingen. De vrijwilligers vielen in verschillende categorieën; zo waren sommige vrijwilligers die-hard concertbezoekers, terwijl andere voor het eerst in zes maanden een concert bezochten. Ook zaten er zowel muzikanten als mensen die verder niets met muziek te maken hebben tussen.

Speekselmonsters

Gedurende twee afzonderlijke concerten –met dezelfde muziek en duur- werden er speekselmonsters van de vrijwilligers genomen. Ook tijdens de pauze werd dit gedaan.

Na afloop van het onderzoek bleek dat er een daling in cortisol en cortisone (beide stresshormonen) plaatsvond tijdens het concert. Hoewel Fancourt aangeeft dat het om een relatief klein onderzoek gaat, is het wel het eerste onderzoek dat aantoont dat er een verband bestaat tussen hormonen en culturele evenementen.

Andere genres

Het team is nu van plan om het onderzoek verder uit te breiden, om te kijken of andere muziekgenres ook een andere uitwerking op hormonen hebben. Zo lijkt het interessant om te checken of een hardrock concert of een hard technofeest ook stressverlagend werkt.

via GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: ‘Concertbezoek werkt tegen stress’
Sluiten