Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 19 apr 2016 / 08:30 uur

Man na gezichtstransplantatie: ik voel me geweldig

Een van de eerste ontvangers van een volledige gezichtstransplantatie heeft zich uitgesproken over zijn positieve ervaringen met zijn nieuwe gelaat. ,,Ik voel me net zo goed als toen ik 21 was, het is geweldig", aldus Mitchell Hunter.

In 2001 stond Hunter bijna 5 minuten lang onder stroom na een ernstig auto-ongeluk. Zijn been moest worden geamputeerd en van zijn gezicht was bijna niks meer over. Tien jaar na het ongeluk was hij de eerste man in Amerika die een volledige gezichtstransplantatie onderging.

Normaal leven

Hij kreeg een nieuwe neus en oogleden, maar ook spieren die hem expressie zouden geven. Ondanks de ingrijpende verandering in zijn gezicht kan hij nu eindelijk weer een normaal leven leiden. ,,Het voelt heerlijk om op te staan en gewoon naar werk te gaan, net als ieder ander", aldus de 35-jarige Hunter.

Gevoel

Naast zijn gezichtsexpressie heeft Hunter ook het gevoel in zijn gezicht terug. ,,Warmte, pijn, kriebelen aan mijn baard, een kus op mijn wang; ik voel het allemaal", vertelt Hunter. ,,Het is geweldig om dat gevoel terug te krijgen."

Hij hoopt dan ook dat meer mensen overwegen om hun gezicht na hun dood te doneren. ,,Het geeft een ander mens een betere kwaliteit van leven. Alleen dat idee, dat iemand een beter leven heeft door jouw keuze, is het denk ik helemaal waard."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man na gezichtstransplantatie: ik voel me geweldig
Sluiten