Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 6 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Je scheten zeggen meer over je dan je denkt

Scheten kunnen meer over je vertellen dan je je realiseert en er zitten heel wat waarschuwingen verstopt in die kleine gaswolkjes, dat zeggen onderzoekers. Neem dus nog maar eens een extra snuifje en analyseer hem goed.

Het windje kan je namelijk voorzien van echte inzichten in serieuze gezondheidsproblemen. Een geur waar je je zorgen om moet maken is de ‘vlees-eierengeur’. Die stank duidt namelijk op een grote hoeveelheid aan waterstofsulfide en dat kan een indicator zijn van beschadigingen aan de darmwand. Ook kan het dan zijn dat de darm ontstoken is of er kan zelfs sprake zijn van darmkanker.

Veel gas

Natuurlijk niet direct na één stinkende vlees-eischeet, maar heb je deze vaak? Dan is er misschien wel iets mis. Goed opletten dus, zeggen de onderzoekers. Als je over het algemeen al veel gas produceert, verteren je darmen zetmeel of suikers waarschijnlijk niet zo goed.

Nieuwste technologie

De onderzoekers van de Monash universiteit in Victoria, Australië gebruiken de nieuwste technologie om in de buik van proefpersonen te kijken. Peter Gibson van Monash vertelde The Sun: ,,Wat er aan de achterkant uitkomt vertelt ons alleen iets over de laatste 20 centimeter van de darmen.” Voor betere onderzoeksresultaten onderzoekt men liever de hele darm.

Onderzoekers van de universiteit in Ohio ondervonden dat we gemiddeld tien tot twintig keer per dag een scheet laten, maar waarom stinken sommige wel en andere niet? Volgens Mental Floss bevatten broccoli, uien, eieren en vlees veel zwavel, een stofje dat ook de stank van rotte eieren veroorzaakt. Als je lichaam deze stoffen afbreekt, komt dit vrij en produceert het stinkende gassen. Je scheten zijn dus vooral een product van wat je eet, maar soms vertellen ze je meer dan je zou verwachten…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Je scheten zeggen meer over je dan je denkt
Sluiten