Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 28 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Hubble ontdekt nieuw maantje vlakbij Pluto

De Ruimtetelescoop Hubble heeft een nieuwe maan ontdekt aan de buitenste randen van ons zonnestelsel. Dat nieuws bracht het Space Telescope Science Institute, dat onderzoek van de Hubble leidt, dinsdag naar buiten.

Het maantje, dat voorlopig de naam S/2015 (136472) 1 draagt, draait rond de dwergplaneet Makemake, nog voorbij de verste planeet Pluto. Dwergplaneten draaien in een baan rond de zon, maar hebben te weinig aantrekkingskracht om een planeet te zijn, zoals de aarde.

Er zijn tot nu toe vijf dwegplaneten gevonden, waarvan Pluto de bekendste is. Makemake, dat verderop staat, werd ontdekt in 2005. Hij is vernoemd naar een godheid van de oorspronkelijke bewoners van Paaseiland.Makemake en zijn maan staat in de zogeheten Kuipergordel. Dat zijn rotsblokken en andere restanten van het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden.

De ontdekking van de maan kan wetenschappers misschien meer leren over die periode, waarin ook de aarde ontstond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.