Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 14 apr 2016 / 13:20 uur

Het Poetincafé: de Russische leider is óveral

Stel je voor: je raakt verzeild in het Siberische plaatsje Krasnoyarsk. Je hebt zin in een bak koffie en gaat op zoek naar een café. Plotseling sta je oog in oog met het President’s Café. Ziet er prima uit, denk je, en je doet een stap naar binnen. Dan wordt het duidelijk: je waagt je in een verheerlijkheidstempel. President Vladimir Poetin is overal.

Het café is namelijk een eerbetoon aan president Poetin. De serveersters lopen met strikjes in de kleuren van de Russische vlag, aan de muur hangen fotolijstjes met de president in hartjesvorm, en als je wilt kun je op de foto gaan met een kartonnen versie van de Russische leider. Kortom: je kan niet om hem heen.

Gegarandeerd een succes

„Toen we samenkwamen met partners om een café te beginnen, dachten we aan een concept dat klanten zou trekken en gegarandeerd een succes zou zijn”, vertelt de 26-jarige mede-oprichter Dmitry Zhdanov aan Reuters. „En toen drong het ineens tot ons door: Rusland heeft nog steeds geen café dat volledig toegewijd is aan Poetin. We begonnen meteen met ontwerpen.”

Ook een bezoekje aan het toilet is de moeite waard in het President’s Café. De Amerikaanse vlag wordt als mat gebruikt (zodat je letterlijk je voeten aan het land kan vegen) en het gezicht van Barack Obama is te vinden op het toiletpapier. Op foto’s van David Cameron en Angela Merkel in de wc mag je krassen met een pen die alvast voor je is klaar gelegd.

Toch meent Dmitry dat hij geen kant kiest met zijn bijzondere café. „Ik sta neutraal tegenover de westerse politiek. Dit is gewoon business, niets persoonlijks.”

Het is nu wachten totdat de president zelf een bezoekje komt brengen aan het café…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het Poetincafé: de Russische leider is óveral
Sluiten