Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 12 apr 2016 / 09:37 uur

Fukushima: radioactieve zwijnen maken bevolking bang

Sinds de kernramp in 2011 is het Japanse Fukushima een verlaten gebied. Mensen zijn vertrokken, spullen zijn achtergelaten en veel dieren zijn omgekomen tijdens de ramp. Toch bloeit er tegelijkertijd ook degelijk wel leven op. De populatie van radioactieve zwijnen groeit explosief, en dit resulteert in een gevaar voor de dichtstbijzijnde bevolking.

Veel onduidelijkheid

Omdat Fukushima vanwege de radioactieve straling nog steeds gevaarlijk terrein is, weten we niet hoeveel wilde zwijnen precies in het gebied leven. Maar sinds 2014 is het neergeschoten aantal van 3000 verhoogt naar 13.000, meldt The Times. De dieren, die ooit nog werden gezien als een lokale delicatesse, bevatten 300 keer zoveel radioactiviteit als wat een mens aankan.

En dat is niet het enige probleem. Ze verwoesten momenteel ook de grond van veel lokale boerderijen naast het rampgebied. De schade loopt op: op dit moment wordt een schatting gemaakt van ruim 775.000 euro. Jagers schieten uit wanhoop de dieren dood, maar het aantal is inmiddels zo hoog dat er een volgend probleem ontstaat: wat te doen met al die radioactieve lichamen?

Massagraven

Zo’n 56 kilometer van Fukushima af zijn inmiddels drie massagraven opgesteld, groot genoeg om elk 600 zwijnen te kunnen bergen. Maar deze raken vol, en er is geen land vrij in de buurt waar een massagraf gegraven kan worden. De overheid zit met haar handen in het haar. Wanhopig worden plannen gemaakt om verbrandingsovens neer te zetten, alhoewel ook dit geen makkelijke oplossing lijkt. Niemand wil namelijk zijn leven wagen door in contact te komen met de radioactieve dieren.

In het dorpje Soma is inmiddels een verbrandingsoven geplaatst die een soort filter heeft, dat de vrijgekomen radioactiviteit zou moeten absorberen tijdens het cremeren. Het probleem is dat de investering 1,2 miljoen euro heeft gekost, en maar drie zwijnen per dag kan ‘vergassen’.

Een echte oplossing lijkt dus nog ver weg. Het enige wat we kunnen concluderen is dat Fukushima heel erg doet denken aan de Chernobylramp in Rusland. De wolven die in deze omgeving leefden, hebben zich op aanzienlijke wijze gemuteerd:

https://www.youtube.com/watch?v=iLJuQQDPY8Y

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fukushima: radioactieve zwijnen maken bevolking bang
Sluiten