Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Good vibes 1 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

Deze artsen kom je liever niet tegen

In Piombino, Toscane is een 55-jarige verpleegster opgepakt. Zij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van 13 patiënten. De politie kwam haar op het spoor na het bekijken van camerabeelden in het ziekenhuis, meldt het ANP. Deze vrouw is lang niet de enige verpleger of arts die je liever niet tegenkomt. Metro licht er vier uit.

De ‘Zweedse Fritzl’

Een Zweedse dokter heeft tien jaar cel gekregen voor duistere praktijken. Hij wordt ook wel de ‘Zweedse Fritzl’ genoemd omdat hij in 2015 een vrouw ontvoerde en opsloot in een bunker. Hij dwong haar daar tot seks en verplichte haar een soort 50 Shades of Grey-achtig contract te tekenen. In het contract stond dat de vrouw met bepaalde seksuele handelingen haar verblijf kon verkorten. Maar, bij een ontsnappingspoging zou er weer vijf jaar bovenop komen.

De dokter was in 2010 begonnen met de bouw van de bunker, speciaal voor zijn plannen. Vorig jaar voerde hij deze ook echt uit met de ontvoering van de vrouw. Aan de politie vertelde hij dat hij meerdere mensen in de bunker op wilde sluiten.

‘Angel of Death’

In een ziekenhuis in Italië nam een verpleegster wel erg bizarre foto’s: namelijk met dode patiënten. De 44-jarige vrouw staat lachend en met haar duimen omhoog op de foto.

Een van de foto's die op de telefoon van de verpleegster stond.
Een van de foto's die op de telefoon van de verpleegster stond.

Het bleef niet bij foto’s. Het opvallende gedrag van de vrouw viel op bij collega’s die haar aangaven bij de politie. Zij vonden het vreemd dat er zo veel patiënten dood gingen waarvan de zorg aan haar was toevertrouwd. De politie besloot onderzoek te doen en denkt nu dat de vrouw mogelijk achter de dood van 90 patiënten zit. De verpleegster vergiftigde tussen 2012 en 2014 de zieke mensen met kaliumchloride. Volgens de aanklager, Alessandro Mancini, heeft de vrouw een godcomplex: ze dacht de macht te hebben over leven en dood.

Volgens de Italiaanse aanklager blijkt uit de foto's dat de vrouw een godcomplex heeft.
Volgens de Italiaanse aanklager blijkt uit de foto's dat de vrouw een godcomplex heeft.

Verkeerde diagnose

Deze verpleegster is niet de enige die denkt dat ze God is. Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur werkte tussen 1997 tot 2003 bij het Medisch Spectrum Twente. Daar vertelde hij patiënten dat ze ernstig ziek waren. Dat bleek achteraf niet waar te zijn. „Jansen Steur denkt dat hij God is”, zei een van zijn slachtoffers na de eerste dag van de grootste medische strafzaak in Nederland ooit tegen Metro. „Vandaag werd opnieuw duidelijk dat hij nog steeds niet inziet wat hij verkeerd heeft gedaan.”

Een andere patiënt kreeg te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. De vrouw pleegde toen zelfmoord.

Ook was de toenmalige arts verslaafd aan medicijnen, lichtte hij verzekeraars op en verduisterde hij ruim 88.000 euro. De arts heeft drie jaar cel gekregen, maar werd weer vrijgesproken in hoger beroep. Gelukkig mag hij nooit meer als arts werken.

Bang voor de tandarts?

De Nederlandse Mark van N. (51) heeft in Frankrijk een hoop patiënten het leven zuur gemaakt. In 2008 ging hij in Chateau-Chinon waar hij een tandartspraktijk vestigde. Daar ruïneerde hij de gebitten van zo’n 100 patiënten. Hij trok gezonde tanden, veroorzaakte pijnlijke ontstekingen en zette kronen die niet pasten. Patiënten hadden gebroken kaken en soms bleef er materiaal achter in de gebitten. Ook gaf hij verdovingen waardoor de patiënten soms vijf of zes uur met een verdoofd gezicht in de stoel lagen.

Pas in 2013 werd de horrortandarts officieel beschuldigd. Later is gebleken dat hij ook in Zwitserland mensen verminkte en oplichtte. Hij moet daarvoor 4,5 jaar de cel in, oordeelde de Zwitserse rechtbank volgens het ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze artsen kom je liever niet tegen
Sluiten