Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 12 apr 2016 / 06:50 uur

Bizar: in Mexico móeten agentes aantrekkelijk zijn

Het klinkt bizar, maar is echt waar: in Mexico worden politieagentes getest op hun aantrekkelijkheid. En daar zijn ze zelf ook niet heel blij mee.

Inspecties

Tijdens één van de recentelijke inspecties die plaats vond in het plaatsje Queretaro, werd er gelet op de verschijning en het gewicht van de agentes. Twee vrouwen deden naderhand hun beklag bij een vrouwenrechtenorganisatie, Coincidir Mujeres. Volgens hen werd één vrouw die onlangs een baby had verloren uit de groep gehaald, met de melding dat ze een ‘dikbuik’ was. De vrouw reageerde hierop: „Ik ben getraind om een politieagente te zijn, niet een showgirl.”

Gepostet von Coincidir Mujeres am Dienstag, 5. April 2016

Op de Facebookpagina van Coincidir Mujeres deelt een andere vrouw haar verhaal. „Net zoals vee, moesten we verschillende rondes doorstaan. De sfeer was gevuld met frustratie, woede, hulpeloosheid en verdrietigheid.”

Demonstratie

In het stadje is inmiddels een demonstratie gehouden, dat het doel heeft om het hoofd van het politiebureau – Rolando Eugenio Hidalgo Eddy- te dwingen tot ontslag. Deze man formeerde eerder een groep vrouwelijke agenten die hoge hakken en strakke kleding moesten dragen.

Het is nu afwachten hoe de leiding van het politiebureau hierop gaat reageren. Een woordvoerder van de vrouwenrechtenorganisatie waar het beklag werd gedaan, mevrouw Ocampo, benadrukt dat seksuele intimidatie steeds vaker voorkomt in politiekorpsen. Dat komt overeen met de cijfers: Mexico staat op de twintigste plek van de meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld, meldt The Guardian.

Dit jaar nog werd in het dorpje Acapulco een compleet vrouwelijk politiekorps opgezet om toeristen te trekken. En in 2013 poseerde de Mexicaanse president, Enrique Pena Nieto, nog met een groepje aantrekkelijke agentes.

https://www.facebook.com/coincidir.mujeres/posts/1087210304663188:0

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bizar: in Mexico móeten agentes aantrekkelijk zijn
Sluiten