Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 22 apr 2016 / 21:00 uur

Beenloze vluchteling wordt olympische fakkeldrager

In 2014 moest Ibrahim al-Hussein vluchten uit zijn thuisland Syrië. Bij een bomaanslag in het gebied waar hij woonde, verloor hij een been terwijl hij een vriend probeerde te redden. Het werd te onveilig en hij zag geen andere optie dan vluchten. Inmiddels woont Ibrahim in Griekenland en mag hij in 2016 één van de officiële fakkeldragers voor De Spelen in Rio zijn.

Zwemmer

Aan Mashable vertelt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen het verhaal van de vluchteling: In Syrië was Ibrahim een professionele zwemmer. Hij was elke dag aan het trainen en verdiende zijn geld met de vele wedstrijden die hij won. Totdat de aanslagen en de oorlog in Syrië begon. Ibrahim verloor zijn been, moest vluchten, en even leek zijn sportcarriere afgelopen.

Zelfvertrouwen

Inmiddels woont Ibrahim in Athene en heeft hij zijn trainschema weer opgepakt. In Griekenland heeft hij de kans gekregen weer volop het bad in te duiken, ondanks zijn geamputeerde been. Het duurde even om weer op hetzelfde niveau te komen als vroeger, al was het alleen maar omdat de zwemmer zijn zelfvertrouwen kwijt was. Nu lijkt hij er weer bovenop en is door het vele trainen zijn tijd nog maar 3 seconden langzamer als in de tijd met twee benen, zo vertelt zijn coach.

Olympisch vuur

Vrijdag werd door het Olympisch Comité aangekondigd dat Ibrahim één van de officiële fakkeldragers zal zijn. De Syriër zal met het Olympisch vuur door Eleonas rennen: een vluchtelingenkamp waar op dit moment nog ruim 1500 vluchtelingen wonen. „Ik zal de vlam dragen voor mijzelf, voor Syriërs en voor vluchtelingen overal ter wereld”, zo liet Ibrahim weten. „Mijn doel is om nooit op te geven, Dat kunnen we bereiken door sport.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beenloze vluchteling wordt olympische fakkeldrager
Sluiten