Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 8 mrt 2016 / 15:06 uur

Zo klinkt het op de bodem van de diepzee

Het is bizar, maar over het algemeen weten we meer over een planeet als Mars dan de bodem van onze eigen diepzee. Om wat meer duidelijkheid te krijgen over wat zich daar precies afspeelt, hebben onderzoekers van The National Oceanic and Athmospheric Administration een test gedaan. Ze plaatsten vorig jaar een microfoon op zo’n 11 kilometer diepte, vlakbij de eilandengroep Micronesië.

De geluiden die werden opgenomen zijn verre van rustgevend.

Chaos

„Je zou denken dat de bodem van de zee de meest rustige plek op aarde is”, zegt onderzoeker Robert Dziak tegen Gizmodo. „Maar integendeel, er is constant lawaai. Het geluidsveld wordt gedomineerd door geluiden van aardbevingen – of ze nou dichtbij of ver weg zijn -, klaagzangen van baleinwalvissen en een tyfoon met de categorie 4 die over de zee raasde.” Ook blijkt dat wanneer een schip op tien kilometer hoogte voorbij komt, de geluiden op de bodem nog steeds te horen zijn.

Meer onderzoek nodig

Robert hoopt dat er in de toekomst meer geld vrijkomt om onderzoek te doen naar de oceanen. „Als het jaarlijkse budget van NASA aan NOAA beschikbaar gesteld zou worden, dan zouden we voor dat bedrag 1600 jaar lang onderzoek kunnen doen naar de bodem van de oceaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo klinkt het op de bodem van de diepzee
Sluiten