Metro
Metro Good vibes 9 mrt 2016 / 08:10 uur

VPRO Gids stopt met brievenrubriek Achterwerk

De VPRO Gids stopt na veertig jaar met de legendarische brievenrubriek voor jongeren Achterwerk. ,,De wekelijkse brievenstroom is opgedroogd", aldus de VPRO. Jongeren vinden elkaar tegenwoordig op Facebook, WhatsApp of chatsites.

Bergafwaarts

Achterop de gids van deze week staat slechts één lange brief, een afscheidsbrief van redacteur Elja Looijestijn van Achterwerk. In 2014 werd al duidelijk dat het bergafwaarts ging met de stroom brieven van jongeren. Looijestijn plaatste toen een brief met de vraag om tips waarmee de rubriek kon blijven bestaan.

Sinds 1976 stuurden kinderen hun ervaringen, fantasieën, dromen, angsten, ergernissen, vragen of tips naar Achterwerk. Dat bestond de eerste jaren vooral uit moppen, raadsels, puzzels, verhaaltjes en tekeningen van jonge kinderen. Later werd de rubriek meer een podium voor puberende jongeren.

Weken wachten

Internet en dan vooral de sociale media hebben de rubriek uiteindelijk de das omgedaan. ,,Online zijn er tegenwoordig honderden plekken waar de jeugd terecht kan met onzekerheden over hun uiterlijk, sluimerende verliefdheden of problemen met juf of meester. Bovendien krijgen ze daar meteen een reactie, in plaats van weken te moeten wachten op het slome drukkerijschema van een weekblad", schrijft Looijestijn in haar afscheidsbrief.

In rubriek debuteerden ooit schrijvers als Aaf Brandt Corstius, Ingmar Heytze en Marente de Moor toen ze nog kind waren. In de jaren tachtig bestond er een televisieversie van de brievenrubriek: Achterwerk in de Kast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VPRO Gids stopt met brievenrubriek Achterwerk
Sluiten