Remco Visser
Remco Visser Good vibes 10 mrt 2016 / 10:33 uur

Vliegtuig expres vertraagd om uitzicht op eclips

Niks zo vervelend om tijdens een reis te maken te krijgen met een vertraagd vliegtuig. Behalve dan voor enkele passagiers van Air Alaska deze week. Zij waren namelijk dolblij dat hun toestel iets later vertrok.

De vertraging van vlucht AS870 tussen de stad Anchorage in Alaska en de Hawaiiaanse hoofdstad Honolulu had namelijk een speciale reden. Astronoom Joe Rao constateerde vorig jaar dat de vaste koers van de vlucht een schitterend uitzicht zou geven op de zonsverduistering boven Azië eerder deze week. Er was slechts één probleempje: het vliegtuig zou 25 minuten te vroeg langs het bewuste punt vliegen en het bijzondere schouwspel dus mislopen.

Rao mailde vervolgens met Air Alaska om de vliegtuigmaatschappij ervan te overtuigen de betreffende vlucht een half uurtje uit te stellen. In ruil zou de astronoom tijdens de vliegreis extra toelichting geven aan de overige passagiers. Een andere passagier bood bovendien aan genoeg beschermingsbrillen mee te brengen, zodat iedereen zonder risico naar het zeldzame verschijnsel kon kijken.

Uitzicht

En met succes. Dinsdag vertrok het vliegtuig, vooral gevuld met astronomen en andere zonsverduisteringsfanaten, pakweg 25 minuutjes later dan gepland. Dientengevolge kon iedereen aan boord boven de Pacifische oceaan genieten van een zeer uniek kijkje naar de eclips.

View this post on Instagram

The full shadow of the moon can be seen as it passes between the Earth and the sun, during the total solar eclipse that occurred on March 8th 2016. The picture was taken from an aircraft flying over the northern Pacific Ocean. A total solar eclipse occurs somewhere on Earth about every 18 months. It will vary in duration and intensity according to where it is viewed from but lasts about 7 minutes. The area where the shadow is most intense is called the umbra. This is surrounded by the area of partial eclipse, the penumbra. Credit: Dan McGlaun/AP #eclipse #totaleclipse #sun #moon #space

A post shared by The Economist (@theeconomist) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegtuig expres vertraagd om uitzicht op eclips
Sluiten