Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 8 mrt 2016 / 13:15 uur

Politie wil ‘spuugkap’ tegen spugende gedetineerden

De autoriteiten in het zuidwesten van Duitsland denken erover na gedetineerden te voorzien van anti-spuugkappen. Dit in een reactie op de toename in het aantal spuugaanvallen.

Gezondheid agenten

Roger Lewentz, minister van binnenlandse zaken van de deelstaat Rijnland-Palts, riep op tot het aanbrengen van ‘spuugbeschermers’ om de gezondheid van agenten te garanderen. Volgens The Local maken de autoriteiten zich zorgen over het welzijn van agenten, omdat daders infectieziekten kunnen hebben en soms ook bloed spuwen.

In 2010 werden elf officiële meldingen van spugen op agenten gedaan. In 2014 waren dat er volgens Die Welt al 72 en de voorlopige cijfers over 2015 beschrijven 83 spuugaanvallen. Het daadwerkelijke aantal spuugincidenten kan wel eens een stuk hoger liggen, omdat spugen soms niet als ‘geweld tegen de politie’ wordt aangemerkt, maar onder ‘overige criminele acties’ wordt geschaard.

Naast agenten kunnen ook gevangenisbewakers de kappen, die tussen de 5 en 10 euro per stuk kosten, gaan gebruiken.

Spugende gedetineerden

Rijnland-Palts is overigens niet de eerste regio die aan beschermende kleding tegen spugende gedetineerden denkt. Twee jaar geleden werden in Hamburg al eens spuugkappen uitgedeeld nadat een drugsverslaafde met Hepatitis C twee agenten onder had gespuugd en een van hen speeksel in zijn mond kreeg.

De bescherming werd echter als controversieel ervaren; critici vergeleken de kappen namelijk met de kappen die gedetineerden in het beruchte Guantanamo Bay op krijgen. Velen pleiten dan ook voor een alternatief waarbij alleen de mond en niet het hele hoofd van de gedetineerde wordt bedekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie wil ‘spuugkap’ tegen spugende gedetineerden
Sluiten