Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 4 mrt 2016 / 10:40 uur

Opgepast voor de superhoofdluis

Kammen, kammen, kammen en nog eens kammen. Dat is straks de enige oplossing tegen de ’superhoofdluis’. De gemuteerde luis zorgt voor problemen in Amerika en Canada.

Hoofdluizen zijn steeds vaker resistent tegen de bestrijdingsmiddelen die in luizenshampoo en andere middeltjes zitten. De trend is al een aantal jaren aan de gang, maar neemt volgens onderzoekers nu alarmerende vormen aan. Dat meldt CNN.

Mutatie

Vooral in de noordelijke Amerikaanse staten en Canada zijn gebieden waar honderd procent van de onderzochte hoofdluizen gemuteerd was tot superhoofdluis. Bestrijding van de diertjes die voor jeuk, huidirritatie en slapeloosheid zorgen, kan dan nog maar op twee manieren: kammen of het gebruik van zwaardere, gevaarlijke chemicaliën.

Hoe kunnen luizen resistent worden tegen de shampoo? Onderzoekers zeggen dat dit alles te maken heeft met het vele gebruik ervan. Als er in een gebied veel met een bepaald middel wordt bestreden, gaan miljoenen luizen dood. Maar niet allemaal: degene die resistent zijn blijven over en planten zich voort. Dat mondt uit in een geheel resistente generatie luis.

Kammen

Het proces zal zich blijven herhalen als we zwaardere bestrijdingsmiddelen gebruiken. De enige duurzame langetermijnoplossing is de luizenkam. Voor kinderen die makkelijk en stijl haar hebben, is dit geen probleem. Heb je een flinke bos haar vol klitten, dan kan het bestrijden van de superhaarluis nog wel eens een tijdrovende en pijnlijke aangelegenheid worden.

Wij hopen dat de luis voorlopig in de VS blijft en dat het hier niet zo ver komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Opgepast voor de superhoofdluis
Sluiten