Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 8 mrt 2016 / 10:40 uur

Open dagen: tips op weg naar een nieuwe studie

Open dagen van opleidingen zijn er deze maand nog volop te bezoeken. Hoe bereid je je voor?

Twijfelen of het misschien al té zeker weten. Dat kan allebei bij de zoektocht naar een geschikte studie voor na de middelbare school. Studiekeuze123 kan je bij die zoektocht op weg helpen. Marieke Langeslag van deze organisatie legt uit.

Waar vind ik een handig open dagenoverzicht?

Bij Studiekeuze123.nl hebben we een open dagenkalender. Daarop vind je alle open dagen van opleidingen, hogescholen en universiteiten in Nederland. Zo zie je in één klap waar je binnenkort of over een tijdje een open dag kunt volgen.

Erkend

Heeft die kalender een score van 100 procent?

Alle erkende opleidingen zijn bij ons aangesloten. Cursussen die particuliere opleiders als het LOI en NCOI geven en daarbij een open dag aanbieden, die vind je niet.

Bestaan er verschillen in open dagen?

Je hebt open dagen om algemeen kennis te maken met instellingen en de opleidingen die zij aanbieden. In een later traject is het bij je studiekeuze slim om eens een meeloopdag te doen. Dan heb je een wat uitgebreidere kennismaking. Je wordt dan gekoppeld aan een tweede- of derdejaars student en vol je samen colleges of werkgroepen en kun je in pauzes met andere studenten praten. Ook een proefstudiedag is mogelijk. Dan vorm je met een groepje een klas om te ervaren hoe het is om te studeren.

Tips open dagen
Marieke Langeslag.

Wat moet je als toekomstig student doen voordat je aan een open dag begint?

Er zijn drie stappen. Eerst moet je ontdekken wie je bent, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat kan met een interessetest. Daarna kun je studies die bij je interesses aansluiten bekijken en ook de kansen op de arbeidsmarkt. Fase drie is de knoop doorhakken: wáár ga ik studeren en op welk niveau?

Zijn er ook dingen die je vooral niét moet doen?

Je hoort weleens scholieren die al jaren weten wat ze gaan studeren. Dat kan heel fijn zijn, maar het kan ook betekenen dat je aan het blindstaren bent en teleurgesteld wordt als je eenmaal begonnen bent. Daag jezelf dus toch maar uit om vooraf te bekijken of er nog andere studies zijn die je leuk lijken. En nog een advies: blijf altijd bij jezelf en volg niet je vrienden omdat dat zo gezellig is.

Meerdere open dag bezoeken is dus altijd goed?

Zeker, een beetje rondsnuffelen kan geen kwaad.

Zijn er trucs om te ontdekken of opleidingen zich niet beter voordoen dan ze zijn?

Trucs zou ik het niet noemen, maar stap niet blanco een instelling binnen. Bereid je gewoon goed voor. Daarvoor heeft Studiekeuze123 bijvoorbeeld een slimme vragenlijst opgesteld (zie kader, red.). Praat op de dag zelf met meerdere docenten en studenten en stel ook vragen over mindere punten.

Hoe was de open dagentocht van Marieke Langeslag?

Ik ben in mijn eindexamenjaar ongeveer half Nederland doorgereisd om uit te vogelen wat er allemaal te doen was. Sowieso ging ik vanuit mijn dorp naar een open dag zoals ik het tijdens de studie ook zou doen, dus met de trein en de bus. Ik stelde me vooral de vraag: zie ik me hier over een jaar daadwerkelijk lopen? Eet ik hier straks vier jaar lang een boterham?

Lijst met slimme vragen

1 Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week?

2 Krijg je hoorcolleges, practica, werkgroepen of werkcolleges?

3 Werk je veel samen?

4 Hoe groot zijn de groepen?

5 Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

6 Hoeveel studenten zitten in het eerste jaar?

7 Hoeveel stoppen er? Vinden zij de studie te zwaar of zijn er andere redenen?

8 Zijn er struikelvakken die lastig zijn en heb je tips om ze wel te halen?

9 Zijn er studentenverenigingen in de stad?

10 In welke beroepen komen de meeste studenten terecht?

Meer vragen vind je op Studiekeuze123.nl/slimmevragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Open dagen: tips op weg naar een nieuwe studie
Sluiten