Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 13 mrt 2016 / 14:40 uur

Meisje regelt stem voor zusje met verlamming

Een spraakcomputer is een geweldige uitvinding, maar toch kan de stem die gebruikt wordt vaak vreemd en onrealistisch klinken. Vooral in het geval van de 8-jarige Maeve. Een jong meisje dat door haar ziekte noodgedwongen gebruik moet maken van een computer om zich te laten horen. Gelukkig heeft haar zus nu een oplossing voor het probleem bedacht.

Hersenverlamming

Maeve uit Massachusets liep bij de geboorte hersenverlamming op. Hierdoor heeft ze moeite met bewegen en praten. Om die reden zit de 8-jarige dan ook in een rolstoel en spreekt zij met een spraakcomputer. Dat vindt haar grote zus Erin niet prettig. De stem van de computer klinkt namelijk helemaal niet zoals de stem van een kind van acht zou moeten klinken, zo vertelt het meisje aan Buzzfeed.

Vocabulaire

Omdat Erin graag een meer realistische stem voor haar zusje Maeve wilde, besloot ze dokter Patel aan te schrijven. Zij is onderzoeker aan het Vocal ID, een instituut gespecialiseerd in spraakcomputers en de ontwikkeling van persoonlijke stemmen. Samen met Maeve en haar familie ontwikkelde Patel een stem die veel beter bij het 8-jarige meisje zou passen. En niet alleen de stem werd ontwikkeld, ook de vocabulaire van de computer werd aangepast naar die van een kind.

Taylor Swift

Tien maanden lang werd de nieuwe stem van Maeve ontwikkeld en verbeterd en na een lange tijd kon het meisje dan eindelijk haar nieuwe computer in gebruik nemen. Een spannend moment natuurlijk. „Ik vind het heel spannend. Ik wil hoi zeggen tegen Taylor Swift met mijn nieuwe stem” aldus één van de eerste woorden van Maeve met haar nieuwe en persoonlijke stem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meisje regelt stem voor zusje met verlamming
Sluiten