Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 17 mrt 2016 / 08:30 uur

Linzi (18) verliest bij elke niesbui tanden

Iedereen heeft wel eens last van zijn gebit, een pijnlijke verstandskies of ontsteking aan het tandvlees bijvoorbeeld. Voor een jonge vrouw uit Groot-Brittannië zijn deze problemen peanuts. Al vier jaar lang breken haar tanden af, een verklaring hebben artsen niet.

De gebitsproblemen van de 18-jarige Linzi Grant begonnen toen ze veertien jaar oud was. Haar tanden brokkelen af en haar tandvlees is permanent ontstoken. De vullingen die ze heeft gekregen, blijven niet zitten: die vallen er telkens uit als ze niest. „Ik heb elke dag pijn aan mijn gebit”, zegt de Britse tegen Milton Keynes Citizen.

Implantaten

De jonge vrouw heeft diabetes type 1, maar het lijkt erop dat dat niets met haar afbrokkelende tanden te maken heeft. „Ik eet al jaren geen suikers, dus daar ligt het niet aan." Ook is er iets mis met haar kaakgewricht, waardoor eten al lastig gaat. „Ik krijg alleen maar zacht voedsel naar binnen."

Tandartsen zitten met hun handen in het haar en zeggen dat de Britse Nationale Gezondheidsdienst niets meer voor Linzi kan betekenen. Ze weten namelijk niet wat haar mankeert. De enige optie die overblijft, is implantaten. Die behandeling kost echter 25.000 euro en wordt niet door de verzekering vergoed.

Geen zelfvertrouwen

De jonge vrouw zegt doodmoe te worden van haar slechte gebit. „Ik wil geen tanden meer die zomaar afbrokkelen. Het kost me mijn zelfvertrouwen, ik word ermee gepest. Ik zit telkens maar weer bij de tandarts, maar niemand kan echt iets doen.”

Met een crowdfundingsactie hoopt Linzi geld voor de implantaten bij elkaar te krijgen, zodat ze net als iedereen weer gewoon kan niezen zonder dat haar tanden eruit vallen.

Het gebit van Linzi. Foto: GoFundMe Linzi Grant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Linzi (18) verliest bij elke niesbui tanden
Sluiten