Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Good vibes 31 mrt 2016 / 21:03 uur

Kindbruiden doen hun verhaal: Hij was 28, ik 13

Door de enorme stroom vluchtelingen is de discussie over kindbruiden weer flink opgelaaid. Fotograaf Magnus Wennman en journalist Carina Bergfeldt gingen met het onderwerp aan de slag. Met hun reportage over kindbruiden proberen ze het verhaal ‘achter de sluier’ te brengen.

Het Zweedse tweetal reisde af naar Libanon en sprak daar met vijf kindbruiden. Op Instagram schrijft Magnus dat sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië drie keer zoveel meisjes worden gedwongen om voor hun achttiende te trouwen.

Zo ook Taghride (15). Haar ouders dwingen haar om met een veel oudere man te trouwen. Het is gelukkig nog niet zo ver, maar het is wel zeker dat het gaat gebeuren. Elke dag wil ze het liefste zijn verlovingsring van haar vinger ‘afrukken’. „De man met wie ik ga trouwen, is zo lelijk. Hij is dik en ziet er ouder uit dan mijn eigen vader. Ik kan er niet aan denken dat deze vent mij gaat aanraken. Dat hij mijn echtgenoot wordt.”

Verkocht

De 14-jarige Meervat werd door haar vader verkocht voor omgerekend 3500 euro. Op dat moment was zij 13 jaar en haar echtgenoot 22 jaar. „Tijdens onze huwelijksnacht kroop ik in een hoekje. Hij zag hoe ik mij verstopte en liet me met rust. De volgende dag kwam zijn moeder erachter dat we geen seks hadden gehad. Ze dwong hem om mij alsnog mee naar bed te nemen. Zes maanden lang sloeg ze me met een riem. Uiteindelijk belandde ik in het ziekenhuis.”

Mona (14) droomt ervan om stewardess te worden. Maar onder het gezag van haar man gaat dat waarschijnlijk nooit lukken. „Hij was 28, ik 13. Mijn moeder vertelde me dat wat er in de slaapkamer gebeurde compleet normaal was. Eerst was ik in shock. Nu is het allemaal gewoon geworden. Ik zou graag weer naar school gaan. Maar mijn echtgenoot zegt dat ik het huishouden moet doen. Eigenlijk heb ik me er maar bij neergelegd dat dit nu mijn leven is.”

Magnus Wennman en Carina Bergfeldt hebben voor hun reportage een website in het leven geroepen waar ze in drie hoofdstukken het verhaal over kindbruiden vertellen. De volledige portretten van de vijf kindbruiden zijn hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kindbruiden doen hun verhaal: Hij was 28, ik 13
Sluiten