Carolien Tsao
Carolien Tsao Good vibes 10 mrt 2016 / 15:12 uur

Juf doneert nier aan zieke leerling (8)

Acht jaar geleden werd de Amerikaanse Natasha Fuller geboren met een ziekte die voor urineweginfecties kan zorgen, waardoor ze regelmatig naar het ziekenhuis moet voor nierdialyses. Een nieuwe nier zou dit probleem oplossen, maar na jaren op de wachtlijst heeft het nog niet mogen baten voor het kleine meisje. Tot er hulp uit onverwachte hoek komt: haar juf Jodie Schmidt besluit haar nier te doneren.

Haar ouders en tweelingzusje wonen in Oklahoma, maar sinds twee jaar woont Natasha bij haar grootouders Chris en Mark Burleton in Wisconsin, zodat ze dichtbij een ziekenhuis woont waar ze gespecialiseerde hulp krijgt. Drie keer per week moet het meisje met haar oma ernaartoe voor de nodige dialyses. Maar nu ze last heeft van nierfalen, gaat de klok steeds sneller tikken: ze heeft dringend een donornier nodig.

Gewoon doen

Al jaren wacht ze erop, maar Natasha komt maar niet aan de beurt. Juf Jodie besluit daarom een bijzondere daad te verrichten en zich te erop te laten testen of ze een match is. ,,Het kwam in me op nadat ik er veel over had nagedacht en voor haar had gebeden”, zegt Jodie tegen USA Today. ,,Ik zat in de auto en ik dacht: ik ga het gewoon doen.”

Jodie gaat door een molen van medische testen en komt er vervolgens achter dat haar nier inderdaad een goede match is voor haar leerling. Direct meldt ze bij het schoolhoofd Becky Doyle dat ze de komende acht weken niet kan werken. Kort daarna laat ze Natasha’s oma – met de smoes dat haar kleindochter zich had misdragen – naar school komen om haar te verrassen met het nieuws.

Match

Becky en Jodie besluiten samen het op een speciale manier te vertellen. ,,We gaven haar een cadeaudoos”, vertelt ze. ,,Onder het papier zat een kaartje met de woorden: ‘Het is een match’.” Oma Chris barstte in tranen uit. ,,Ik hield het niet meer.”

,,Jodie is extreem gepassioneerd, vol levenslust en energie en doet alles voor de volle 150 procent”, aldus Becky tegenover USA Today. ,,Ze kijkt altijd hoe ze anderen kan helpen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Juf doneert nier aan zieke leerling (8)
Sluiten