Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 9 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Griepje of verkoudheid? Neem een tatoeage!

Weer een goed excuus je om te turnen tot inked girl of inked boy: onderzoek wijst uit dat meerdere tatoeages laten zetten kan helpen tegen onder andere verkoudheid en griep.

Een tatoeage staat waarschijnlijk niet bovenaan de lijst medicijnen die je gebruikt bij een fikse verkoudheid of een flinke griep. Toch zouden kwakkelaars het eens in overweging kunnen nemen, want volgens onderzoekers van de universiteit van Alabama zorgen tatoeages ervoor dat je lijf gewone infecties zoals een griepje makkelijker kan bestrijden.

Sterker immuunsysteem

De onderzoekers trokken die conclusies nadat ze getatoeëerde mensen bestudeerd hadden. Daarbij werd onder andere gekeken naar het aantal tatoeages en de hoeveelheid tijd die het gekost heeft om de tatoeages te zetten. Zowel voor als na het zetten van de tatoeages moesten de proefpersonen speeksel afstaan. Er werd daarbij onder andere gekeken naar de hoeveelheid cortisol – stresshormonen die de immuunreactie onderdrukken – en immunoglobuline A, je defensie tegen infecties zoals een verkoudheid.

Wat blijkt: nadat mensen een tattoo hadden laten zetten, daalde het niveau van immunoglobuline A sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid cortisol die wordt aangemaakt, vanwege de stress die je krijgt van het zetten van de tattoo. Je bent op dat moment dus heel eventjes korter vatbaar voor een griepje of verkoudheid, maar zodra je van de schrik bekomen bent herstelt je immuunsysteem zich weer tot normaal niveau. Tenzij je herhaaldelijk een tatoeage laat zeten: de onderzoekers ontdekten dat je immuunsysteem dan juist nog sterker wordt, omdat je keer op keer wordt blootgesteld aan die stress. Op naar de tattooshop dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.