Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 16 mrt 2016 / 20:56 uur

Brabants worstenbroodje op lijst cultureel erfgoed

Alle Brabanders waren waarschijnlijk allang overtuigd van de culturele waarde van het worstenbroodje, maar ook de rest van Nederland begint dit beetje bij beetje te begrijpen. Vanaf vandaag staat de lekkernij dan ook officieel op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Het nieuws bekend werd woensdagavond bekend gemaakt. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, heeft het officiële certificaat uitgereikt aan Ton Poppelaars, van de organisatie het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

Begrip

Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant. Het is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is weet niemand. Het worstenbroodje werd vooral bij speciale gelegenheden gegeten zoals na de nachtmis met Kerstmis, tijdens carnaval en tijdens de kermis. Tegenwoordig worden ze het hele jaar door gegeten. Onderdeel van de traditie is uiteraard ook de manier waarop het worstenbroodje gegeten wordt: het gezellige samenzijn met vrienden of familie.

De broodjes bestaan meestal uit witbrood met gekruid varkensgehakt. Elke slager heeft zijn eigen recept om het gehakt te kruiden en elke bakker bakt het broodje op zijn eigen manier.

Doorgeven traditie

Het doel van de plaatsing op de Nationale Inventaris is het doorgeven van de traditie. Dit is ook één van de redenen waarom de wedstrijd ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ is opgericht. Zowel thuisbakkers als professionele worstenbroodjesbakkers kunnen in de competitie een gooi doen naar het beste en lekkerste exemplaar. Afgelopen maandag streden de deelnemers nog naar de eer.

En tja, wat betreft het doorgeven van de traditie: jaarlijks gaan er nog zo’n 25 miljoen worstenbroodjes de toonbank over. Dus grote kans dat de Brabantse lekkernij nog wel even blijft bestaan…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brabants worstenbroodje op lijst cultureel erfgoed
Sluiten