Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 7 feb 2016 / 18:35 uur

Waarom je eten veel lekkerder is als je dronken bent

Na het uitgaan zo snel mogelijk naar de dichtsbijzijnde kebabzaak rennen: we hebben het allemaal gedaan. En goed dat dat drapperige vleeshoopje dan ineens smaakt! Zijn we zo dronken dat we niks meer proeven? Of maakt dronken zijn écht alles leuker en beter? Onderzoekers vonden het tijd voor een antwoord.

Honger

De verhouding tussen alcohol consumptie, smaak en verlangen naar voedsel is echter vrij ingewikkeld. Wel is duidelijk dat mensen meer eten als ze alcohol drinken dan wanneer ze gewoon een colaatje pakken. Alcohol zou ervoor zorgen dat stofjes die honger onderdrukken worden afgebroken en stofjes die zorgen voor trek juist worden opgebouwd, waardoor je veel wil eten.

Beloning

Daarnaast zou alcohol effect hebben op de opioïden in ons lichaam, dat zijn stofjes die het lichaam zelf aanmaakt, zoals endorfine wat ons gelukkig maakt. Alcohol zou zorgen voor meer van die stofjes in je bloed, wat er weer voor zorgt dat we onszelf een soort belonen voor het naar binnen werk van dit dronkenvoedsel.

Het zou dus zo zijn dat het eten niet per se beter smaakt, maar dat we ons beter voelen bij het eten… wat het dus lekkerder maakt. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat de eerste theorie klopt en alcohol je ontzettend hongerig maakt. Dan smaakt eten sowieso beter.

Zoals je merkt zijn het allemaal nog kleine onderzoeken geweest en heeft nog geen grote onderzoeker een duidelijk antwoord op de vraag, maar deze twee theorieen zouden wel eens heel dicht in de buurt kunnen komen. Hoe het ook precies mag zitten, je hebt wat te vertellen als je nu ergens vanuit een carnavalsoptocht naar de kebabzaak rolt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je eten veel lekkerder is als je dronken bent
Sluiten