Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 15 feb 2016 / 19:38 uur

Waarom er altijd verlangen is naar je eerste liefde

Steeds vaker lees je verhalen over decennia gescheiden koppels, die met behulp van de digitale mogelijkheden elkaar weer in de armen vallen. De trigger om te ontdekken hoe het jouw jeugdliefde is vergaan en of je stiekem niet wat voelt voor hem of haar, is er bijna bij iedereen wel.

Angst en vrees

„Waarschijnlijk omdat de opwinding dan het grootst is, zeker als het om iets gaat dat je ook angst aanjaagt”, zo redeneert Art Aron, psycholoog aan de Universiteit van New York Art, tegenover The Washington Post. „Bij een verliefdheid zijn dat de vrees voor afwijzing en de hoge verwachtingen. Zeker de eerste keer is angst een groot deel van verliefd worden.”

Volgens Aron wordt een kus nooit meer zo intens als je eerste. Een eerste relatie nestelt zich dieper in het brein, omdat deze geen voorloper kent. Daardoor wordt het voor alle eropvolgende relaties moeilijker om die eerste te overtreffen.

Intense puberteit

In het algemeen zorgen de hormonen er tijdens de puberteit voor dat alles intenser aanvoelt dan het daadwerkelijk is. Daarbij gaat het niet alleen om relaties en zoenen, maar ook om ruzies of het halen van je tentamens, stelt de psycholoog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom er altijd verlangen is naar je eerste liefde
Sluiten