Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 11 feb 2016 / 09:15 uur

Veteraan (93) valt na 70 jaar geliefde in armen

Het was een bijzondere ontmoeting tussen Norwood Thomas (93) en Joyce Morris (88). De twee waren geliefden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, maar raakten elkaar daarna uit het oog. Deze week konden ze elkaar, 71 jaar na dato, eindelijk weer in de armen vallen.

Oorlog

De voormalige geliefden ontmoetten elkaar in een hotelkamer in het Australische Adelaide. Dat was decennia nadat ze elkaar in Engeland uit het oog verloren. Thomas ontmoette Morris voor het eerst toen hij als parachutist uit Virginia in Londen neerstreek. In 1944 leidde dat tot een korte romance, maar de oorlog bleek spelbreker.

Thomas werd naar Normandie gestuurd en zo werden de twee uit elkaar gehaald. Later schreef hij haar nog wel vanuit de Verenigde Staten dat zij naar hem toe moest komen om „mijn huis een thuis te maken”, maar zij begreep de uitnodiging niet goed en dacht dat Thomas al getrouwd was en zijn vrouw voor haar wilde verlaten. Daarom weigerde ze het aanbod en de twee gingen hun eigen weg.

https://twitter.com/RaschidSamir/status/690762999720722432

Zowel mevrouw Morris als meneer Thomas trouwde en kreeg kinderen. Het kwam pas tot een hereniging toen ze beide al weer enige tijd alleen waren. Mevrouw Morris verhuisde met haar man naar Australië en scheidde na 30 jaar huwelijk; de vrouw van Thomas overleed ruim tien jaar geleden.

Zoektocht

Vorig jaar vroeg mevrouw Morris haar zoon om te proberen hem te vinden. Dat lukte en onlangs hadden de twee al een gesprek via Skype. Een online crowfunding-actie leverde voldoende geld op om een ontmoeting te regelen; Thomas ging met zijn zoon Steve richting Australie.

Daar vond de ontmoeting deze week dus plaats: „We zullen twee prachtige weken hebben”, aldus Morris. „Iemand vinden die van jou houd en van wie jij houdt in de late jaren van je leven, dat is best speciaal toch?” Thomas noemt het zelfs „het mooiste wat me kon overkomen”.

Het koppel zal ook Valentijnsdag samen doorbrengen. Wie weet blijft het niet alleen bij een samenzijn voor twee weken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veteraan (93) valt na 70 jaar geliefde in armen
Sluiten