Els Anker
Els Anker Good vibes 14 feb 2016 / 14:20 uur

Valentijnsdag? 4x leuke relatieweetjes

Ben je nog druk op zoek naar een Valentijn? Bijna alle twintigers hebben of willen een relatie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Metro zet een aantal leuke relatieweetjes voor je op een rij.

1 Minder vaak vaste relatie
Het volgen van een studie, een flexibel arbeidscontract of een huurwoning in plaats van een koopwoning: de huidige twintigers leggen zich minder snel vast dan vroeger. Ook aan een partner binden we ons minder vaak en minder snel. In 2013 woont 34 procent van de twintigers samen, tegenover 41 procent van de twintigers in 2003.

Maar dat twintigers minder vaak samenwonen, betekent niet dat zij ook minder vaak een partner hebben. Een relatie kun je immers ook hebben zonder samen te wonen. Het aandeel twintigers dat een relatie heeft maar niet samenwoont, is in de afgelopen tien jaar echter niet toegenomen; zowel in 2003 als in 2013 had ruim een kwart zo’n relatie.

2 Vaker (een tijdje) alleenIn plaats van samen te wonen, blijven we langer bij onze ouders wonen of wonen we vaker alleen. Was begin 2003 nog 24 procent van de twintigers alleenstaand, begin 2013 was dat 28 procent. Ook het aandeel dat ooit alleen heeft gewoond is groter dan toen, met 53 versus 47 procent. Het aantal alleenstaanden loopt volgens het CBS al langer op, ook onder twintigers. Dat komt niet alleen doordat er minder mensen gaan samenwonen, maar ook doordat meer mensen eerst een tijdje alleen wonen voordat ze gaan samenwonen met een partner.

Toch wil het merendeel van de twintigers uiteindelijk het liefst een relatie: het aandeel dat alleen wil blijven, ligt onder de 1 procent.

3 In het huwelijksbootjeWe hebben niet alleen minder vaak een partner met wie we samenwonen, maar we bezegelen deze relatie ook minder vaak met een huwelijk. Begin 2013 was een derde van de samenwoners getrouwd, begin 2003 was dat twee vijfde. Een kleine meerderheid is er dan ook van overtuigd dat ze geen ring om de vinger van hun geliefde schuiven: ongeveer een vijfde verwacht uiteindelijk samen te wonen zonder dat ze het huwelijksbootje zijn gestapt.

Wie echter van mening is dat een samenwoonrelatie stabieler is, komt bedrogen uit: dit soort zijn doorgaans minder bestendig: ze eindigen vaker in een scheiding dan huwelijken.

4 Baby’s? Graag!Veruit de meeste twintigers hebben een kinderwens: zo’n 85 procent verwacht ooit kinderen te krijgen. Het ideaalbeeld blijft al jaren hetzelfde: twee kinderen, waarvan één jongen en één meisje. Bijna 15 procent van de twintigers vindt één spruit voldoende.

De meeste vrouwen krijgen rond hun dertigste een kindje, voor mannen is dat 32 jaar.

Reageer op artikel:
Valentijnsdag? 4x leuke relatieweetjes
Sluiten