Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 17 feb 2016 / 18:55 uur

Man hakt hand af om verzekeringen op te lichten

Mensen gaan soms ver voor geld, maar de Spaanse Miguel Blázquez Palacios had wel heel veel over om zichzelf uit de schulden te werken. Hij hakte zijn eigen hand af en eiste 1,9 miljoen euro van acht verschillende verzekeringsmaatschappijen.

In scène gezet

De economische crisis sloeg voor een heleboel mensen toe in 2007, zo ook voor de 42-jarige boer uit het Spaanse Castellón. Uit wanhoop bedacht hij een plannetje om zijn torenhoge schuld af te kunnen betalen. Hij pakte een scherp mes en hakte zijn rechterhand af. Vervolgens stopte hij de bloeding met een tourniquet, stapte in zijn auto en reed in het midden van de nacht weg. Opzettelijk crashte hij zijn auto en legde zijn afgehakte hand aan het voeteinde. Met benzine stak hij uiteindelijk de wagen in brand, schrijft El Mundo.

Toen de hulpdiensten op de plaats van de crash aankwamen, zat Miguel aan de kant van de weg rustig een sigaar te roken. Hij verklaarde dat hij had moeten uitwijken voor een dier, waardoor een crash onmogelijk kon vermijden. Zijn hand was afgehakt geraakt door een metalen buis die door zijn voorruit was gevlogen, aldus de Spanjaard.

Onderzoek

Het verhaal klonk de verzekeringsmaatschappijen nogal onwaarschijnlijk in de oren. Enkele maatschappijen schakelden dan ook privédetectives in om het ongeluk grondig te onderzoeken. Volgens privédetective Jose Luis Nieto was de snijwond te gepolijst om veroorzaakt te zijn door de crash: „Het was een perfect rechte snijwond en bij een auto-ongeval zien we meestal scheurwonden.” Röntgenfoto’s beaamden dit: het bot was nauwelijks geraakt.
Na het uitkomen van dit bewijs slaagden de verzekeringsmaatschappijen erin om de zaak voor de rechtbank te krijgen. De Spanjaard werd veroordeeld voor fraude en moet vier jaar de cel in. Daarnaast moet hij een boete van 3000 euro en 335.000 euro aan verzekeringsgeld (terug)betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man hakt hand af om verzekeringen op te lichten
Sluiten