Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 24 feb 2016

Kenny Bridge (76) is oudst levende persoon met Down

Dat mensen 76 kaarsjes uit mogen blazen is op zichzelf niet heel bijzonder, maar voor Kenny Cridge is het dat wel. Hij werd namelijk geboren met het syndroom van Down en geldt als de oudste nog levende persoon ter wereld die dat syndroom heeft.

Bijzonder verhaal

Het verhaal van meneer Cridge is heel bijzonder: hij werd in de jaren 40 van de vorige eeuw geboren met zijn tweelingzus Dorothy. In die periode was de verwachting dat mensen met het syndroom van Down niet veel verder zouden komen dan hun tienerjaren. Maar meneer Bridge overleefde en is nu al 76 jaar.

Cridge verscheen in 2008 al in het Guinness World Record boek; acht jaar later gaat het nog altijd goed met hem. Hij woont in verzorgingshuis Wisteria in het Britse Yeovil. Daar is Cridge een geliefd persoon. Personeelsleden beschrijven hem als een ‘echte heer’ en een ‘absolute schat’: ,,Mensen met het syndroom van Down worden nu als gelijk gezien en worden gerespecteerd, maar in de tijd dat Kenny werd geboren was dat wel anders”, aldus zijn trotse nicht Marie Shotton (45) tegenover The Daily Mail.

Prachtig persoon

Marie is een van de redenen dat meneer Cridge het zo lang vol heeft kunnen houden. Ze heeft haar leven aan hem gewijd: ,,Zijn vader Samuel, die dol op hem was, had een fiets met zijspan en Kenny mocht altijd meerijden en langsgaan bij de lokale pubs. Hij is echt een prachtig persoon en mensen in het dorp waar hij is opgegroeid, vragen nog altijd naar hem.”

https://twitter.com/SenecaBH/status/702304353374195712

Toen meneer Cridge werd geboren, had zijn moeder er geen flauw benul van dat ze een tweeling zou krijgen. Doktoren dachten eerst dat Kenny dood geboren was, waardoor de aandacht eerst naar zijn zusje ging. Toen hij toch tekenen van leven vertoonde, werd hij gereanimeerd.

Kenny woonde bij zijn moeder in Hinton St George, tot zij als negentiger overleed. Toen trok hij in bij zijn neefje Kevin Griffiths; drie jaar geleden ging hij in het verzorgingshuis wonen waar hij nu nog zit. Daar zijn ze apetrots op hem: ,,Voor sommigen lijkt dit misschien niet bijzonder te zijn, maar voor Kenny is dit opnieuw een mijlpaal. Het is elke dag weer een absoluut genot om met hem te werken. Hij lacht het grootste deel van de dag, gaat dan naar bed en wordt ‘s ochtends lachend weer wakker”, stelt Ann Nicholson, manager van het verzorgingshuis.

Oudste ooit?

Overigens is meneer Cridge niet de oudst levende persoon met het syndroom van Down ooit. Dat record staat op naam van Bert Holbrook uit het Amerikaanse Minnesota. Hij overleed in 2012 op 83-jarige leeftijd. De oudste nog levende vrouw met het syndroom van Down is Dollie Grissom; de 73-jarige vrouw woont in het Amerikaanse Oklahoma.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 180.000 kinderen geboren, waarvan zo’n 300 met het syndroom van Down.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Kenny Bridge (76) is oudst levende persoon met Down
Sluiten